A baobab fák – fejtetőn álló óriások
  • A baobab fák – fejtetőn álló óriások
Feltöltő:

A baobab fák – fejtetőn álló óriások

Az Adansonia nemzettséghez 9 fafaj tartozik, melyeket közismertebb nevükön baobaboknak hívunk. A 9 fajból 6 kizárólag Madagaszkár szigetén található meg, ezért az ikonikus fák az ország jelképévé is váltak. Egy további faj Ausztráliában őshonos, kettő pedig az Afrikai kontinensen, illetve az Arab Félszigeten megtalálható. Érdekesség, hogy az utolsó, 9. fajt,az Adamsonia kilima-t nemrégiben, 2012-ben írták csak le, miután felfedezték Dél- és Kelet-Afrika felföldi régióiban.

Mindegyik faj közös jellemzője, hogy időszakosan száraz területeken élnek. A lombhullató fák igen hosszú időszakra, akár 9 hónapra is lehullajtják a lombjaikat, melyek az esős évszak beköszöntekor zöldellnek ki újra. A lomblevelek nélküli, csupasz fa a fatönkben tárolt víz segítségével tudja átvészelni a száraz évszakot. A baobab fák törzse igen jellegzetes, hordó-szerűen megvastagodott, és igen nagy mennyiségű, akár 100 000 liter víz tárolására is képes! A baobabok óriásnak számítanak a fák világában: 5-30 méter magasra is megnőnek, a törzsük átmérője elérheti a 11 m-t is. A legnagyobb fa Dél-Afrikában, Limpopo megyében állt: törzsének kerülete 47 m volt! Hatalmas törzséből van, ahol pub-ot alakítottak ki, míg Ausztráliában például egyszemélyes börtönként üzemelt egy fa.

A fa termése kókuszdió méretű, kemény, ám bársonyos a héja, és mintegy másfél kilót nyom. A gyümölcshús savanykás, sokan a grapefruithoz tartják hasonlatosnak. Afrika déli részén a gyümölcsöt frissen fogyasztják, illetve ízesítőként keverik gyümölcslevekhez, kásákhoz. A gyümölcshús kiszárítva fehér, púderszerű, amelyet ételízesítőnek használnak, illetve sűrítőnek lekvár, dzsem főzésekor. A port táplálék kiegészítőként is használják, Európán napjainkban kezd rendkívül népszerűvé válni beltartalmi értékeinek köszönhetően: magasabb a C-vitamin tartalma, mint a narancsnak, és több vas található benne, mint a vörös húsokban.

A baobabok különös, furcsa alakja foglalkoztatta a régmúlt népek fantáziáját is. Szaúd-Arábiából való a legenda, mely szerint régen a baobabok is úgy néztek ki, mint a többi fák. Az ördög azonban haragjában kihúzta a fát a földből, majd fejjel lefelé szúrta vissza: azóta a baobabok koronája a föld alá van eltemetve, a gyökerük pedig az ég felé mered.

37 2774 01 január, 2014 A természetben január 1, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?