A magasban élő epifitonok!
  • A magasban élő epifitonok!
Feltöltő:

A magasban élő epifitonok!

Az epifiton szó egy összefoglaló név, mindazon fajokat egyesíti,  melyek a szabad természetben fák ágainak elágazásaiban, fakérgeken vagy sziklarepedésekben élnek. Két nagy csoportra oszthatjuk őket. Egyikben az élősködő növények vannak besorolva, melyek a gazdanövényből szerzik táplálékukat. A növények gyökere behatol a gazdanövény törzsébe, szöveteiben és onnan táplálkozik. Ezek a növények számunkra nem érdekesek, de annál inkább a másik csoport, melyek tagjai nem élősködnek, csak rögzítik magukat gyökérzetükkel a különféle faágakhoz, kérgekhez. Számtalan fán lakó növény fordul elő trópusi erdőkben, esőerdőkben.  Elsősorban a broméliák, orchideák, páfrányok és mohák nagy családjából kerülnek ki a legkülönfélébb epifiton növények. Napjainkban sok olyan szobanövényként értékesített fajt, ill. azok hibrid változatait láthatjuk a kereskedelemben, melyek ősei a természetben faágakon, fakérgeken, sziklákon tanyáznak pl. Asplenium nidus – madárfészek páfrány, Davallia subulata – tyúkláb-korsópáfrány a jól ismert és szívesen gyűjtött Phalaenopsis – pillekosbor orchideák, Guzmania – Guzmán broméliák és ezt még hosszasan sorolhatnánk…

A természet attól olyan csodálatos, hogy a legkülönfélébb területeket is élettel tölti meg! A számunkra, emberek számára szinte elviselhetetlen környezetben is megtalálható az élet pl. a Góbi sivatagban.

A fán lakó növényeknek is alkalmazkodniuk kellett a különféle éghajlatokhoz. Ezek a növények azért ’költöztek’ fel magasra az égbe nyúló fák ágaira, kérgekre, hogy biztosítani tudják maguknak az életbemaradásukhoz szükséges feltételeket. A trópusi területek erdeit több ezer növény és állatfaj népesíti be minden létező helyet kihasználva, valamit lépniük kellett, ezért szépen meghódították a fák koronáit. Erre azért volt szükség, mert az esőerdők aljnövényzete nagyon kevés fényt kap, mivel a fák és bokrok leárnyékolják a területet. A páfrányok az alacsonyabban fekvő ágakra, kérgekhez tapadva élnek, míg a broméliák és orchideák a magasabban fekvő területeket részesítik előnybe, a világos élettereket!

A ’költözés’ csak az egyik, amihez alkalmazkodniuk kellett ezeknek a növényeknek. Az életben maradáshoz a világos hely kevés. Gondoskodniuk kell a megfelelő mennyiségű vízellátásról, páratartalomról, és ami ennél is fontosabb a tápanyag utánpótlásról. Az esőerdőkben kerék bőséges a csapadékellátás, de ez mégsem elég az életben maradáshoz. Ezért különféle növényi részeiket tökéletesítettek a fajok, hogy  az esőzések alkalmával a lehető legtöbb vizet feltudják venni. Az epifita orchideák erős léggyökereket, ill. gyökereket fejlesztettek, leveleik, száraik megvastagodtak. A broméliák viszont leveleikből, tölcséreket, ciszternákat alakítottak ki, hogy felfogják a vizet. A páratartalommal ezeken a területeken nincs különösebb gond, egyszerűen csak fel kell a növényeknek venniük leveleik segítségével. A tápanyag utánpótlást a lehullott falevelekből madárürülékből, egyéb szerves anyagból pótolják. Ezért a mesterséges tápoldatokkal vigyázni kell, mert az átlagos virágzó növényeknek készített oldat erős lehet számukra! Külön epifita, fán lakó növényeknek készített oldatot vásároljunk és azt is az erőírásnak megfelelő mennyiségben adagoljuk.

Ilyen növényeket szeretnénk otthonunkban gondozni, ennek nincs semmi akadály, ha biztosítani tudjuk néhány alapvető igényüket. A túl száraz szobalevegő hátrányos, ezért nekünk kell gondoskodni a  magasabb páratartalomról. Ezt különféle megoldásokkal biztosíthatjuk pl. kézi permetező segítségével, ha nincs elég időnk erre, elektromos párásító berendezésekkel oldhatjuk meg akár a távollétünk alatt. Készíthetünk otthonunkban epifita növényekből különféle különleges élő lakberendezési dekorációkat pl. bromélia fákat. Ettől igazi trópusi hangulatot varázsolhatunk otthonunkban. Egyszerűbb megoldásként választhatjuk a tálbeültetéseket.

Tájékozódjunk a növények vásárlása előtt és a hasonló igényeket kedvelő fajokat, hibrid változatokat társítjuk egymással a megfelelően kiválasztott ültető közegbe.

31 3612 18 december, 2013 A természetben december 18, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?