A rinocéroszok földjén
  • A rinocéroszok földjén
  • A rinocéroszok földjén
  • A rinocéroszok földjén
  • A rinocéroszok földjén
  • A rinocéroszok földjén
Feltöltő:

A rinocéroszok földjén

A Hluhluwe-iMfolozi Rezervátum Afrika legrégebbi nemzeti parkja, melyet 1985-ben alapítottak. A zulu királyság idején a területet vadász-mezőként használták gazdag állatvilága miatt, ugyanakkor, mivel az álomkórt terjesztő cece légy is honos volt itt, sokan inkább elkerülték a vidéket, ami megvédte az itt élő állatokat. A park létrehozásának célja a fehér rinocérosz megmentése volt, de számos egyéb állatot is találunk itt.

A rezervátum Dél-Afrika keleti partján, Kwazulu-Natal tartományban helyezkedik el, nem messze az Indiai Óceántól. A park nevét a területen keresztül folyó Mfolozi folyóról kapta, a park maga pedig az iMfolozi mellett Umfolozi, vagy egyszerűen csak Mfolozi, néven is szerepel. Mivel Dél-Afrikában az angolon és az afrikaanson kívül még 9 törzsi nyelv is hivatalos nyelvnek számít, nem meglepő, ha valaminek egyszerre több neve is van.

A 960 km2-es nemzeti park két részből áll, amiből egy nap alatt egyet is bajos körbejárni. Míg a dél területekre a füves szavanna a jellemző, a park északi, hegyvidékes részét erdők borítják. A park, mint a legtöbb Dél-Afrikai nemzeti park autós szafarikat kínál, mely során lehetőség van a nagy ötös, az oroszlán, elefánt, fekete orrszarvú, bivaly és a leopárd megpillantására. A nagy ötös nevet egyébként azért nyerték el, mert anno ez volt az öt legkedveltebb vadászzsákmány, szerencsére ma már mindenki csak kamerákkal vadászik rájuk.

A park gazdag vadvilága mellett a természetvédelemben elért fontos eredményeiről ismert, elsősorban a fekete és fehér rinocéroszok védelmével kapcsoltban. Ezek az állatok néhány évtizede még a kipusztulás szélén álltak, melynek oka a trófeavadászat, valamint az orrszarvú-tülök kelet felé áramló illegális exportja. Kínában és Vietnámban még most is az impotenciát és a rákot is gyógyító varázsszernek tarják a tülökből készült port, melynek feketepiaci ára az arany árának duplája. Az orvvadászok tevékenysége miatt tehát nagyon fontos a vadrezervátumok tevékenysége, hiszen míg a 1900-as évek elején a rinocéroszok száma alig érte el a 100-at Afrikában, ma már szerencsére a vadvédelmi programoknak köszönhetően mintegy 25000 állat él rezervátumokban. Ebből 20000 példány a nagyobb testű, gyakoribb fehér rinocéroszok közé, míg mintegy 5000 állat a kisebb fekete rinocéroszok közé tartozik.

1995 áprilisában a park az akkori elnök, Nelson Mandela látogatásával ünnepelhette fennállásának 100-adik évfordulóját.

35 2863 31 december, 2013 Nemzeti Parkok december 31, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?