A sarki fény!
  • A sarki fény!
  • A sarki fény!
  • A sarki fény!
Feltöltő:

A sarki fény!

Kevés, a sarki fényhez fogható jelenség látható Földünkön, nem csoda, ha a középkori Európában a lelkek táncának is hívták. Aki egyszer látja, soha többé nem feledi a misztikus, zöldes derengést a horizonton.

Valójában egyszerű, energiával töltött részecskék (elsősorban protonok és neutronok) nagy magasságban történő ütközésével magyarázható fényjelenségről van szó. A részecskék a napszélből származnak túlnyomó részt, és a föld mágneses mezői irányítják a pólusok felé. A légköri atomokkal ütközve gerjesztik azokat, majd az atomok fényjelenség kíséretében adják le az ütközéssel nyert többletenergiájukat, ezt hívjuk sarki fénynek.

A sarki fény nem csak az északi, de a déli félgömbön is megfigyelhető, de mivel keveseknek adatik meg éjszakákat tölteni az Antarktiszon, ahonnan az aurora australis jól megfigyelhető, általában az északi féltekén található aurora borealis vált ismertté.

A sarki fény általában este 9 és hajnal 4 óra között megfigyelhető. A fény, és a létrehozott formátumok intenzitása folyamatosan változik, az aktív stádiumban is előfordulnak gyengébben látható időszakok. A létrehozott formák nem konstansak, folyamatosan változnak, leggyakrabban lebegő függönyhöz szokták hasonlítani. A fény színe általában zöld, esetleg vöröses, lehet szabad szemmel éppen csak észrevehető, vagy akár annyira erős, hogy a fényénél olvasni lehessen.

A jelenséget megfigyelni vágyóknak érdemes aprólékosan felkészülni. Az előrejelzések néhány napra előre meglehetős pontossággal tudják megjósolni a közeljövőben várható naptevékenységet, és így a zónát, melyben az adott időszakban a sarki fény várhatóan látható lesz. A naptevékenységen túl természetesen a lokális időjárás is befolyásolja a láthatóságot: felhős idő esetén rejtve marad az égi tünemény.

A megfigyeléshez célszerű olyan helyet keresni, mely fényszennyeződésektől mentes, emberi településektől távol eső pont. Ez első hallásra nem tűnik bonyolultnak, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy téli időben a nem lakott területeket, ritkán használt utakat sokszor több méteres hó borítja a sarkkörön túli területeken, így ezeket általában csak motoros szánnal lehet megközelíteni. Célszerű felkeresni a sarki fény megfigyelésére specializálódott állomásokat, melyek egész éjszakás zavartalan megfigyelést biztosítanak optimális terepen.

A naptevékenység a 2012-ben elérte ciklusának maximumát, melynek következtében a sarki fény intenzívebben, az Északi Sarktól délebbre eső pontokon is gyakrabban megfigyelhető a következő 3-4 évben. Így érdemes tervezni, és elutazni a Sark-körön túlra, hiszen a csodálatos légköri jelenség látványa éltre szóló élménnyé válhat.

27 3189 28 december, 2013 A Földön december 28, 2013

Facebook Comments