A Tanganyika-tó
  • A Tanganyika-tó
Feltöltő:

A Tanganyika-tó

A Tanganyika-tó bolygónk egyik  legnagyobb édesvízi tava, mely változatos és színes sügéreknek nyújt otthont. Richard Burton Nílus forráskutató volt az első olyan külföldi személy, aki 1859-ben rátalált erre a tóra. A tó egy tengerszint feletti árokban húzódik, teljesen elszigetelt víztömegről van szó, nem érintkezik Afrika más vízrendszereivel. Ezért nagyon egyedi és csak itt előforduló számtalan színes Cichlidae – bölcsőszájú halak családjába tartozó endemikus faj népesíti be ezt az édesvízi tavat. Az édesvízi tó egy hatalmas hegyi tó, mely 670 km hosszú, legszélesebb pontja 80 km. A maga 1470 méteres mélységével Földünk második legmélyebb édesvízi tava. Mélységének és nagyságának köszönhetően talán a legtisztább tó, a látótávolság 10-15 méter is lehet.

A tó az évmilliók során számos átalakuláson ment keresztül, amelynek végeredményét láthatjuk napjainkban. A múltban a mostani tó felszínén három kisebb tavacska volt, a Kivu-tó-ba akkora mennyiségű víztömeg érkezett, hogy annak megemelkedett a vízszintje, kiöntött és megtöltötte a hegyek közti területet, a mai Tanganyika-tavat.  A három kisebb őstóban több különleges állat élt, melyek nem tudtak a változásokkal együtt hozzászokni az új életfeltételekhez, ezért sok állat kihalt. Helyüket döntő többségében a különféle fajú sügérek foglalták el. Az ős tavakban is éltek már sügérek, de nem voltak ennyire változatosak mind külső megjelenésben, mind viselkedésben.  Az életben maradt, a változást jól tűrő fajok szintén számos átalakulás következményeként sokféle formájú, viselkedésű és színezetű sügér faj jött létre a tóban, melyek csak itt fordulnak elő. Az őshalaknak nevezett állatok elszigetelve élhettek. A kisebb csoportokban, családokban élő egyedek között felbukkantak egyes mutációk során átalakult új halak, melyek tovább szaporodtak meglévő csoporttársaikkal, melyek azután külön, önálló fajokat hoztak létre. Ez egy hosszadalmas folyamat, még napjainkban is tarthat, ezért a halbiológusok felfedezhetnek újabb alfajokat, elszigetelt kis fajszámú sügéreket a tóban.

A Tanganyika-tóban élő halfajok döntő többsége tehát a Cichlidae – bölcsőszájú halak családjába sorolható. Sok halfaj az akvarisztikát is meghódította, sok haltartó szívesen neveli őket faj specifikus (egy fajos) akváriumban őket, hogy jól megfigyeljék viselkedésüket, a fajra, változatra jellemző szoros családi kötelékeket, vagy éppen mindennapjaikat.

35 2952 25 december, 2013 A Víz alatt december 25, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?