A Természet összeköt minket…
  • A Természet összeköt minket…
  • A Természet összeköt minket…
  • A Természet összeköt minket…
  • A Természet összeköt minket…
  • A Természet összeköt minket…
Feltöltő:

A Természet összeköt minket…

Bármennyire is furcsának tűnik első hallásra, de valójában a természet összeköti az embereket a különféle élőlényeket, a társadalmat. Egyes személyeknél erősebb a kötelék, míg másoknál ez kevésbé érezhető, szembetűnő. A természet mindenhol jelen van a maga eredeti vagy indirekt formájában. Természetes formában a maga eredetiségében lehet egy cserép virág stb. Indirekt módon fából készült bútorok, padló, természetes anyagból készült textíliák stb. Tehát bátran kijelenthetjük, hogy a természet mindenhol ott van és összeköti az emberiséget.

Egyes kutatások szerint a városiasodás – bár ez egyesek szemében gúnyos megjegyzésnek tűnhet, de nem annak szántuk – kezdi kiölni az emberekből a természethez való kötődést, de szerintünk ez nem teljesen egyértelmű és koránt sem általános. Egyre több nagyvárosi személy készít tetőkertet vagy akinek nincs erre lehetősége otthonát próbálja igazi kis édenkerté varázsolni ízlésének és környezeti igényeinek megfelelően. Természetes színekkel festi ki szobát, természetes anyagokat használ fel lakásdekorációnak, ill. természetes anyagokból készíti el a padlót, szegélydíszt stb. Nem beszélve a hiányozhatatlan élő növények kiválasztásáról és helyes gondozásáról. Nem ritkák napjainkban  – az egyre  elterjedtebb – a különleges élő lakberendezési kiegészítők, itt például az akváriumra, terráriumra, szobai növényházra gondolunk elsősorban.  Nem csak a természethez való kötődést erősítik, de esztétikai szerepük sem elhanyagolható, továbbá kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a városi emberek számára.

Akiknek nincs ideje szobanövényeket gondozni, de mégis igénylik a természethez való közelséget szívesen járnak parkokba, vagy mennek el túrázni.

Az emberi szervezet számára is fontos a természetesség. Ahogy a sok nevetés, úgy a természet is nagyban hozzájárul az egészséges szervek működésében. Az egészséges és életerős növények olyan az emberi test számára láthatatlan rezgéseket bocsátanak ki a külvilágba, melyek jótékony hatással vannak a szervezet optimális és egészséges működésére! Tehát növények nélkül nem csak sivár egy lakótér, de egészségünkre sincs kedvező hatással. Nem hiába a hosszú élet titka a természetben keresendő, a sok évet megért emberek többsége nem a nyüzsgő városban élte meg a szép kort. A növények egészségre való pozitív hatása az asztmás megbetegedésekre is jótékony befolyással bírnak, különösen a megelőzésben van fontos szerepük.

A városi levegő nem a legjobb! Kevés benne az oxigén, a szén-dioxid pedig túl sok. A növények párásítják a levegőt, miközben oxigént juttatnak környezetünkbe. Úgy, mint a természetes környezetben az esőerdőkben, erdőkben, csak otthoni körülmény között kisebb mennyiségben.

A természet valóban összeköt bennünket, nem egyformán, egyénenként eltérő mértékben, de mindenhol jelen van.

35 1416 20 december, 2013 A Vadonban december 20, 2013

Facebook Comments