Aranysügér - Labidochromis caeruleus Yellow
  • Aranysügér – Labidochromis caeruleus Yellow
Feltöltő:

Aranysügér – Labidochromis caeruleus Yellow

Az aranysügér optimális tartási körülmények között, megfelelő megvilágítás mellett szinte vakítóan csillog az akváriumban, kiemelkedve más fajhoz tartozó halak közül. Nem csak feltűnő színezet, és könnyen tarthatósága miatt nagyon népszerű ez a hal a sügérbarátok körében, hanem barátságosabb viselkedése is hozzájárul gyors elterjedésében!

Családnév: Cichlidae – Bölcsőszájú halak családja.

Magyar név: ARANYSÜGÉR

Latin név: Labidochromis caeruleus Yellow

Szinonima: Labidochromis Yellow, L. tanganycae, L. fravissimus.

Méret: A hímek 9-10 cm, a nőstények 8-9 cm nagyságúak lehetnek.

A faj tartása: könnyű.

Társas hajlam: min. 1 párat vásároljunk.

Élettér: 1 párnak legalább 80-100 liter űrtartalmú akvárium.

Szűrő teljesítménye: óránként minimum 2-2.5-szeres.

Megvilágítás: magas, intenzív.

Fényforrás: akvarisztikai neoncsövek.

Tartózkodás: összes szint, főleg középső és alsó területeken.

Táplálkozás: a természetben planktont eszik.

Életmód: párban vagy kisebb csapatban szeret úszkálni.

Szaporítás: egyáltalán nem nehéz.

Szaporodás: szájköltő hal.

 

A Labidochromis caeruleus alapfaj őshazája a Malawi-tó, melynek több területén is megtalálható, viszonylag elterjedt fajnak számít. Régebben az alapfajt és annak aranysárga színváltozatát külön fajként tartották számon, de később bebizonyosodott, hogy a két külön fajnak vélt sügér egy fajhoz tartozik, annak csupán csak egy elszigetelt területen előforduló színváltozata. Önmagában ritka a Kelet-Afrikai nagy tavakban előforduló sügérfajok között a sárgás szín, különösen az ilyen élénk színekben pompázó intenzív sárga hal, ezért is kedvelt és népszerű az aranysügér a haltartók körében, kevés hozzá fogható színű hal létezik. Bár nem csak citromsárga aranysügér kapható, találkozhatunk már narancs, illetve mályvás fényű változataival is. A Labidochromis nembe tartozó sügérfajok, így az aranysügér is a békésebb, barátságosabb sügérek közül való, ezért jól társíthatjuk hasonló vérmérsékletű halfajokkal.

Az aranysügér kedveli a keményebb és lúgosabb kémhatású vizet. Egészségük megőrzése érdekében ne mulasszuk el hetente lecserélni vizük 15-20 %-át, ilyenkor a felhalmozódott szerves hulladékok egy részét is eltávolíthatjük akvárium ’porszívó’ segítségével, miközben a víz egy részét is eltávolítjuk. A hiányzó vízmennyiséget pótoljuk, ezt követően ellenőrizzük a víz összetételét, hogy az aranysügér számára megfelelő legyen.

Megtalálható: A citromsárga aranysügér alapfaj őshazája a Malawi-tó északnyugati részén fekvő területekre korlátozódik, Lions’cove-tól a Kakus területek határai közé.

Természetes élőhelyek: A tóban a görgetegzónában fordulnak elő 3-15 méteres mélységben. A sziklák közt élnek, a sziklarepedések között megbúvó kisebb rákokkal, szúnyoglárvákkal táplálkoznak.

Dekoráció elemei: Szereti az olyan környezetet, ahol kellő számú búvóhely áll rendelkezésre. Akváriuma kellő rejtekhelyet biztosítson különféle kövekből, sziklákból, esetleg gyökerekből, ágakból. A gyökerek és ágak ne savas területekről származzanak, mert azok elsavasítják a vizet, amit ezek a kelet-afrikai bölcsőszájú halak nem viselnek el. Olyan faágak, gyökerek a legideálisabbak, melyek már évek óta használatban vannak, azokból már kiáztak a savasságot előidéző anyagok! Ha nem vagyunk biztosak a faágak, gyökerek eredetében, akkor inkább maradjunk a köveknél, kisebb szikláknál.

Alkalmas növények: Növények közül használhatunk erősebb, ellenállóbb fajokat, például Anubias – vízilándzsa, Aponogeton – vízikalász növényeket.

Víz tulajdonságai: Hőmérséklet: 23-27 C˚. A víz pH-értéke 7,5-nél magasabb a megfelelő; vízkeménység 10-18 között ingadozhat.

Test tulajdonságai: Testük karcsú, hosszúkás, oldalt erősen lapított. Szájuk hegyes, homlokuk ívesen hajló, hátuk viszonylag magas. Színezete citromsárga.

Eleségfajták: Mivel inkább ragadozó, tápláléka sok fehérjét tartalmazzon. Növényi kiegészítésre nemigen van szüksége. A kereskedelemben kapható száraz eleségek nem mindegyikét fogadja el, kimondottan sügérféléknek való keveréket vásároljunk, viszont szívesen fogyaszt mindenféle élő és/vagy fagyasztott eledelt. Az élő eleségek közül az apró vízibolhákat nagyon kedveli. Továbbá elfogyasztja a marhaszívet, garnélarákot, tonhalat.

Ivari különbözőségek: A hímek rendszerint 1-2 cm-el nagyobbak, karcsúbbak a nőstényeknél. A csapatban tartott egyedek közül a domináns hímek színezete eltér a gyengébb hímektől, illetve nőstényekétől: a domináns hímek kopoltyúrésze és a has alatti úszói intenzíven befeketedik! A nőstények esetében az említett területek nem feketednek be, hanem sárgásak maradnak.

Viselkedés: A sügérek között békésnek mondható, hasonló viselkedésű sügérekkel jól megfér egy nagyobb akváriumban. Az aranysügér csapatban is nevelhető.

Együtt tartható fajok: Ha olyan társas akváriumunk van, ahol nagyobb testű pontyfélék, pontylazacok, elevenszülő fogaspontyok élnek, azok közé is betehető, hiszen megfelelő méretű élettérben békés velük is. A lényeg, hogy nála ne legyenek kisebbek, illetve ne fátyolúszójú példányokat vásároljunk társaknak, mert azok úszóit megcsipkedhetik. Társai kiválasztásakor ügyeljünk, hogy számukra is megfelelő-e a víztípus.

Tulajdonság: Az aranysügér barátságos viselkedése miatt jól gondozható Malawi-tavat rekonstruáló zárt térben, vagy más vegyes halakból kialakított társas környezetben. A lényeg, hogy ne kerüljenek kis akváriumba, minimum 100 litert számoljunk egy párra. Ha csapatban szeretnénk őket gondozni, jobb beszerezni minimum egy 200 literes medencét. Az akváriumban kisebb reviereket foglalhatnak el a domináns hímek, az oda betolakodókat rendszerint elüldözik, de nem mondhatnánk agresszívnek viselkedésüket. Ajánlott dekorációkban bővelkedő akváriumot építeni számukra. A növényeket nem csipegetik, de kitúrhatják, különösen a frissen telepített egyedeket, melyek még gyenge, fejletlen gyökérrel rendelkeznek. Elsősorban azoknál az aranysügéreknél tapasztalhatunk ilyet, melyek egyedül vannak és unatkoznak vagy készülődnek egy revier kialakításához.

Megjegyzés: A fentiekben leírt békésebb viselkedés és más halcsoporthoz tartozó fajokkal való sikeres tartás nem azt jelenti, hogy mindenféle hallal jól megfér. A kisebb méretű, illetve fátyolúszós változatokat mindenképpen kerüljük környezetéből.

Különlegesség: Az eredeti alapfaj változatai között nem csak citromsárga, hanem narancsos, illetve mályvás fényű változatokat is találunk, ezért például a mályvás fényű változattól ne várjunk citromsárga kiszínesedést és fordítva! Az utóbbi két említett színváltozat szelektív tenyésztés eredményeként létrehozott hibrid változatok, a természetben nem fordulnak elő.

Tenyésztés: Az aranysügér szaporítása könnyű. Nagyobb méretű akváriumban kisebb csapat tartásakor, az ivaréretté vált egyedek közül kiválnak a párok és sikeresen szaporodhatnak. Ha az élelem minősége és mennyisége megfelelő, nem annyira ivadékfalók társaik sem. A dekoráció között bujkáló ivadékokat az anya költi ki. Az aranysügér anyai szájköltő hal. Tehát az anya gondoskodik az ikrák szájában való keltetéséről, miközben a hím védelmezi a területet, hogy a nőstény nyugodtan keltse ki ikráit, majd háborítatlanul nevelhesse fel közös utódaikat. Az ivadékok találhatnak megfelelő élelmet elúszásuk után, ha az akváriumban a biológiai folyamatok helyesen működnek. A csapatból kivált párok rendszeresen is szaporodhatnak, ha jó kondícióban vannak, így az akváriumban több méretű és fejlettségű ivadékot is felfedezhetünk, majd felnevelhetünk.

43 7368 20 december, 2013 Akvarisztika december 20, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?