Az akváriumi talaj
  • Az akváriumi talaj
  • Az akváriumi talaj
  • Az akváriumi talaj
  • Az akváriumi talaj
  • Az akváriumi talaj
Feltöltő:

Az akváriumi talaj

A talaj nem csak esztétikai szerepet tölt be, hanem lényeges, hogy a hal- és növényfajok számára megfelelő legyen. A látvány csak másodlagos szempont. Nélkülözhetetlen egy tökéletesen működő biológiai körforgás létrehozásában. Jobb előre tudni, hogy milyen halak kerülnek megvásárlásra, mert a számukra legjobb talajt kell biztosítani. Törekedjünk a természetes anyagok beszerzésére. A mesterségesen előállított fluoreszkáló aljzatnak – mely általában nagyon színes – nem ajánlott az alkalmazása, mert nem csak csúnya, hanem az élénk színek következtében a halak nem érzik magukat biztonságban. Állandóan idegesek, stresszesek lesznek, mely sok következménnyel járhat (pl. étvágytalanság, agresszívebb magatartás, megbetegedések stb.)

A talaj többfunkciós szerepe:

Az aljzatot számos hasznos baktériumkultúra telepíti be, olyanok, mint a szűrőben. A biológiai szűrést és a nitrogénvegyületek lebontását végzi. Ahhoz, hogy kialakuljanak a telepek, számukra az optimális környezetben egy bizonyos időnek el kell telnie. A folyamat meggyorsítható, ha egy régen felállított medencéből kivett kevés talajjal beoltjuk az újonnan berendezett akváriumot, vagy olyan tablettákat teszünk (kereskedelemben kaphatók) a vízbe, melyek elősegítik ezt a folyamatot.

Miért fontos a megfelelő talaj egy vízi környezet létrehozásában?

A növények többsége a talajból veszi fel gyökerein keresztül táplálékuk nagy hányadát. A túl kis szemcseméretű aljzat nem megfelelő a növények gyökerei számára, mert nem jutnak elég oxigénhez és elrothadnak. Alkalmas még az ikrák befogadására, biztosítva zavartalan fejlődésüket kikelésükig (Nem minden halcsalád ikrázik a talajba: a sügérek egy része, ill. ikrázó fogaspontyok, gébfélék viszont igen).

– Vannak halfajok, melyek álcázzák magukat, színei olyanok lesznek, mint a természetes élőhelyükön előforduló aljzat.

A másik kapcsolat hal és talaj között, hogy teljesen elrejtőznek benne úgy, hogy beássák magukat – az apró gyöngykavicsba, homokba – fajtól függően kisebb-nagyobb mértékben. Vagy teljesen, hogy csak a szemük látható pl. Acanthophtalmus kuhli – párduccsík.

28 3091 18 december, 2013 Akvarisztika december 18, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?