Az édesburgonya
  • Az édesburgonya
  • Az édesburgonya
Feltöltő:

Az édesburgonya

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) – neve ellenére – rendszertanilag nem rokona a burgonyának, a szulákfélék családjába tartozik. Bár ez a népes rendszertani csoport közel ezer fajt foglal magába, közülük az édesburgonya az egyetlen, mely táplálkozástani szempontból jelentős szerepet nyert, míg a család több képviselője kifejezetten mérgező. Közeli rokona például a hajnalka, kedvelt kerti dísznövényünk. Nevét a krumplihoz hasonló, édeskés, ehető gumóiról kapta, de batátaként is ismerik. Nem szabad azonban összekeverni a szintén gumós csicsókával, mely a fészkes virágzatú napraforgó közeli rokona.

A batáta eredetileg Közép-Amerikából származik, és az egyik legrégebbi, emberek által fogyasztott zöldségfajta. Már a prehisztorikus időkben is fogyasztották őseink, az egyik legrégebbi, erre utaló lelet tízezer évvel ez előttről származik. Columbus első, 1492-es utazása során többek között édesburgonyát is vitt magával az újonnan felfedezett amerikai kontinensről Európába. A 16. század során a portugál gyarmatosítók elterjesztették a növényt Afrikában, Indiában, Indonéziában is. Napjainkra a batátát a legtöbb trópusi és szubtrópusi klímájú országban termelik, és az idők során számos ország gasztronómiájának részévé vált. Az amerikai hálaadás napkor készített köretet sokan ismerik, de ugyanilyen jellegzetes fogásává vált a latin amerikai és délkelet-ázsiai konyhaművészetnek is a batáta.

Ez a hazánkban még alig ismert zöldségféle számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melyek igen egészségessé teszik fogyasztását. Keményítő tartalmán túl gazdag szénhidrátokban, rostokban, B6 és C vitaminokban is. Főként a sárgás héjú fajták kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaznak béta karotint. Egyetlen közepes méretű édesburgonya biztosítja a szervezet számára szükséges napi A és C-vitamin, valamint réz, mangán, kálium és magnézium szükségletet!

A legfinomabb, ha megfőzzük, majd püréként köretnek tálaljuk. Rendkívül tartalmas egytálétel is készíthető belőle: vágjuk karikákra, olívaolajjal, esetleg hagymával, szalonnával, feta sajttal süssük fél órán át alufóliával letakart tálban. A friss, zsenge gumók akár nyersen is elrágcsálhatóak, kellemesen édeskések. Nagyon sok, különféle ízvilágú fajta létezik napjainkban: míg a fehéres húsú gumók íze a gesztenyére emlékeztet, a sárgásabb fajták inkább sütőtökre hasonlítanak.

Jó hír az édesburgonya kedvelőinek, hogy bár ez egy tipikusan meleg klímájú területekről származó növény, ennek ellenére némi odafigyeléssel Magyarországon is termeszthető. Az ősszel felszedett gumók megfelelően tárolva egész télen át eltarthatóak, remek vitaminforrásként szolgálva a gyümölcsökben szegény időszakban.

10 3736 28 november, 2014 Az egészségben november 28, 2014

Facebook Comments