Csapvízből, akváriumvíz!
  • Csapvízből, akváriumvíz!
  • Csapvízből, akváriumvíz!
Feltöltő:

Csapvízből, akváriumvíz!

Akkor válik a csapvízből igazi akváriumvíz, miután beérik. Ehhez bizonyos időnek el kell telnie. Először a csapvízben lévő mérgező anyagoknak, fémsóknak, kloridoknak és fluoridoknak kell eltávozniuk belőle, hogy alkalmas legyen az élőlények számára. A csapból kiengedett vízből ezek a nemkívánatos anyagok kb. 12-24 óra alatt távoznak el. A legjobb, ha előzőleg ki vannak keverve a vízből. Eltávolítható még úgy is, hogy az akváriumban lévő víz áramoltatásához szükséges elektromos berendezések működésben vannak (szűrő és/vagy légszivattyú).

Normális telepítési szint

Normális telepítési szint

Zsúfolt telepítési szint

Zsúfolt telepítési szint

A halak betelepítéséig 2-3 hetet várni kell. A kereskedelemben kaphatók a víz előkészítéséhez szükséges tabletták vagy folyadékok. A termékek hatékonysága változó. Egyes vízelőkészítők a víz előkészítésén kívül olyan hasznos anyagokat is tartalmaznak, melyek megvédik a halak nyálkahártyáját a vízben lévő káros anyagoktól. Stressz oldására is kiválóak, főleg újonnan betelepített halaknak segít a könnyebb és gyorsabb beilleszkedésben új környezetükbe. A kereskedelemben kaphatók olyan tabletták, melyekkel a baktériumkultúra fejlődése felgyorsítható. Az ilyen mesterséges eljárások után is ajánlatos legalább néhány napot várni az első élőlények betelepítéséig. Ezután a végleges halmennyiség (amit elbír a medence) 1/4-e kerüljön megvételre, majd fokozatosan 1,5-3 hónapon belül a többi. Először a legszívósabb fajok kerüljenek az újonnan telepített medencébe, és utoljára az igényesebbek.

A vízelőkészítők használatakor is szükség van jó néhány napra, míg kialakulnak egyes folyamatok a medencében. A részleges vízcserekor (amit minden típusú akváriumnál el kell végezni) mindig használjunk valamilyen vízelőkészítőt, ha csapból jön az utánpótlás, és nem előzőleg elraktározott és előkezelt tartályból. Ezek után lesz alkalmas a víz arra, hogy kialakuljanak benne a szükséges biológiai folyamatok. Néhány hét eltelte után (mikor a víz átlátszóan tiszta, de kissé sárgásbarna) válik éretté. Az enyhe elszíneződés a vízben élő apró mikroszkopikus élőlényekre utal. A jól működő akváriumban ezek az élőlények nem okoznak gondot. Akkor jelentenek problémát és szaporodnak el, ha valami nincs rendben, ekkor az akvárium vize a legtöbb esetben zavarossá válik. Szükség van az apró mikroorganizmusokra a vízben a lejátszódó folyamatokhoz, vagyis a biológiai körforgáshoz. A természetben is ennek a körforgásnak köszönhető, hogy a biológiai folyamatok rendben zajlanak, vagyis a biológiai  körforgást  működtető  hasznos  baktériumoknak.

A rendszeres túletetés, helytelenül működő szűrő, zsúfoltság (sok a hal), kevés növény esetében ez a körforgás soha nem tud létrejönni. Meg kell keresni a hiba okát, változtatni kell rajta mielőbb, hogy a folyamatok kialakuljanak és tökéletesen működjön a mesterségesen kialakított vízi életközösség.

35 1348 27 december, 2013 Akvarisztika december 27, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?