Csokoládé története
  • Csokoládé története
Feltöltő:

Csokoládé története

Arra már soha nem derül fény,  hogy milyen módon fedezték fel, hogy a trópusi Theobroma cacao terméséből ital készíthető. A kakaóbabból készített italt már az azték indiánok is fogyasztották. A kakaóbabot a maják kezdték először termeszteni. A kakaó egy 12-18 méter magasra megnövő fa termése.  Fizetőeszközként is szolgált a régi időkben, a pirított őrölt babból pedig italt készítettek. Méltán kapta „az istenek eledele” nevet. Az első európai Kolumbusz Kristóf volt, akinek lehetősége volt rá, hogy megkóstolja a kakaóbabból készült italt. Haza térésekor magával hozta a kakaóbabot, de ebben az időben nem sok jelentőséget tulajdonítottak a babnak. Ez akkor változott meg, amikor Cortez 1519-ben meghódította Mexikót. Az ital ugyan nem ízlett neki, de felismerte benne az üzleti lehetőséget, és létre hozta saját kakaóültetvényét. Mikor a spanyolok elhagyták Mexikót, egyre több helyen kezdték el termeszteni.1606-ban eljutott Itáliába is a recept. A csokoládét a 18. század végéig italként fogyasztották. A 19. században kezdték el formába önteni és megszilárdítani az étcsokoládét. Gyártásában intenzíven részt vett egy holland vegyész, aki kakaóporból és kakaóbabból kakaóvajat sajtolt. A 19. század közepén hazánkban alapított csokoládégyárak nem igazán tudtak életben maradni. A csokoládé felhasználói inkább a cukrászok voltak. Napjainkban sok jótékony hatást tulajdonítanak a csokoládénak. Megemlíteném pl. boldogsághormon termelését. A kozmetikai ipar is hasznosítja, ahol a kakaóvajat becsülik nagyra, mert gátolja az öregedést.  Napozószerként is jelentős szerepet kapott, de vágyfokozó és ajzószerként is szóba hozhatnánk a kakaót.

Tehát sokoldalúan felhasznált termés a kakaóbab. Mértékletes fogyasztás mellett nincs egészségkárosító hatása, de a túlzott fogyasztás már káros az emberi szervezet számára. A sok édesség, sok cukor következtében immunrendszerünk gyengülhet! Kutatók bizonyították, hogy a rákos sejtek túlburjánzásában a legyengül immunrendszer mellett a sok édesség, cukor fogyasztása is okolható! Kimutatták, hogy a rákos sejtek rengeteg cukrot fogyasztanak a szervezetben. A rákos sejtek ott mutathatók ki csoportosan, gócként összegyűlve nagyobb mennyiségben, ahol testünkben a cukor is felhalmozódott.

Most senkiben nem a bűntudatkeltés a célunk, csak a figyelemfelkeltés, hogy a túlzott csokoládé, ill. cukorfogyasztásnak milyen nemkívánatos mellékhatásai lehetnek szervezetünkre. Ehetjük, csak ne mértéktelenül. Egyébként az egészséges szervezet, mely nem lett hozzászoktatva a sok csokoládé, ill.  cukorfogyasztáshoz, nem is kívánja ezeket a termékeket! Persze hetente 1-2 alkalommal nyugodtan fogyaszthatjuk, az egészséges szervezetünk nem is kíván ezekből többet. Aki sok zöldséget, gyümölcsöt vesz magához a mindennapok során, megfelelő mennyiségű folyadék mellett, az Ő szervezetük nem nagyon igényli a nasizást, hiszen immunrendszerük tökéletesen működik, fittek, egészségesek…

36 919 27 december, 2013 Az egészségben december 27, 2013

Facebook Comments