A Diplodocus aprócska rokona
  • A Diplodocus aprócska rokona
Feltöltő:

A Diplodocus aprócska rokona

Patagónia a mai napig tartogat meglepetéseket a paleontológusok számára

A hosszú nyakú, ostorszerű farokkal és oszlopszerű lábakkal rendelkező, hatalmas növényevő dinoszaurusz, a Diplodocus majdnem akkora népszerűségnek örvend, mint a Stegosaurus és a Tyrannosaurus rex: a sauropoda családjának egyik jellegzetes tagja. E termetes dinoszaurusz korántsem óriás rokonának maradványaira bukkantak az elmúlt héten.

A Pablo Gallina vezette csoport (Universidad Maimónides, Buenos Aires) az új fajnak a Leinkupal laticauda nevet adta; az őshüllő fosszíliái kora kréta rétegekből kerültek elő. Az aprócska Leinkupal a mai Neuquén tartomány területén élt: itt az elmúlt években olyan dinoszauruszok maradványaira bukkantak, amelyek nemcsak a szakértők köreiben, hanem az egész világ számára szenzációnak számítottak. Ebben az esetben sem történt másként.

Bár a Leinkupal méretei is meghökkentőek voltak a kutatók számára (eddig ő a legkisebb képviselője a Diplodocoidea-családnak a maga kilenc méteres hosszával), mégsem emiatt számít a lelet forradalmian áttörőnek. Az eddigi elképzelések szerint az első diplodocusok a jura idején jelentek meg, és valamikor a jura-kréta határán pusztultak ki, körülbelül 145 millió évvel ezelőtt: ám az aprócska családtag korát 140 millió évesre becsülik, amiből az következik, hogy a Diplodocoidea-k utolsó mohikánjai még egy ideig fennmaradtak, például a dél-amerikai kontinens területén.

„A Leinkupal maradványainak megtalálása megdöbbentett minket, ugyanis sosem gondoltuk volna, hogy a területről valaha is ilyen dinoszauruszok fosszíliái kerülnek majd elő.” – nyilatkozta Sebastián Apesteguía, az aprócska sauropodáról készült tanulmány egyik társszerkesztője, az Universidad Maimónides munkatársa. „Egy törpe volt az óriások korában.” – tette hozzá Apesteguía. A család legtöbb képviselője ugyanis orrától a farka végéig mintegy 20–25 méteresre is megnőtt. Nagyon úgy tűnik viszont, hogy ebben az esetben nem a méret volt a túlélés záloga.

17 3484 13 június, 2014 A Világban június 13, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?