Dohányzó elefántfókák?
  • Dohányzó elefántfókák?
Feltöltő:

Dohányzó elefántfókák?

Ami minket megöl, nekik nem árt…

Akár a fiatalabb, akár az idősebb korosztályhoz tartozunk, emlékezhetünk a Mézga család Föld körüli kalandjaira. A rajzfilmsorozat egyik epizódjában a családfő fóka-jelmezben gyújt rá szivarjára – a turpisságról azonban az ellenőrző matróz mit sem sejt, így kapitányának azt jelenti, hogy maga az állat dohányzik. A tengeri ragadozók a valóságban ugyan nem szívnak „bűzrudat”, ám mégis van egy közös pont köztük és a káros szenvedélyben szenvedők között.

Az északi elefántfókák (Mirounga angustirostris) rendelkeznek a legkiterjedtebb érhálózattal az emlősök világában: erre azonban szükségük is van, hiszen zsákmányukért akár 800 méteres mélységekig is lemerülnek. Az elefántfókák arra is képesek, hogy közel fél órán keresztül visszatartsák a lélegzetüket. Merülés közben azt is szabályozni tudják, hogy melyik szervükbe pumpáljanak több vért. Számukra tehát életbevágóan fontos az oxigénnel dús vér szabályos áramlása. Ám egy új tanulmány azt mutatta ki, hogy az elefántfókák vérében igen magas a szén-monoxid koncentrációja – számokkal kifejezve ez az érték 10,4 százalékot jelent. Ez a mennyiség egy olyan láncdohányos személy esetében figyelhető meg, aki naponta negyven szál cigarettát szív el.

A szén-monoxid mérgező gáz: káros hatását azzal fejti ki, hogy a vér hemoglobinjában megtapadva akadályozza a szervezet oxigénfelvételét, és akadályozza az oxigénellátást. A „csendes gyilkos” (színtelen, szagtalan természete miatt ragasztották a gázra ezt a kevésbé megtiszteltető jelzőt) sajnos manapság is szedi áldozatait. Ám úgy látszik, az emberekre káros mennyiség az elefántfókáknak meg sem kottyan. Egy tényező azonban aggodalomra adhat okot: minél idősebbek lesznek a tengeri ragadozók, annál magasabb lesz vérükben a CO-koncentráció.

A szakértők felhívták rá a figyelmet: ha a szén-monoxid koncentrációja meghaladja vagy túllépi az 50%-ot, az bármely szervezet számára halálos kockázatot jelent. Egy kisebb mennyiség viszont számunkra sem jelenthet nagy gondot: a legfrissebb kutatások ugyanis bebizonyították, hogy az egészséges szintnél kicsivel magasabb koncentráció csökkentheti – többek között – a stroke kialakulásának veszélyét.

19 2721 15 június, 2014 Állati Hírek június 15, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?