Éghajlati viszonyok
  • Éghajlati viszonyok
  • Éghajlati viszonyok
Feltöltő:

Éghajlati viszonyok

Lakásban tartott dísznövényeink megfelelő gondozásához nem árt, ha ismerjük a szükséges éghajlati viszonyokat  és tisztában vagyunk némiképp származási helyeikkel. Ezek ismeretében sokkal könnyebb lesz a gondozási tanácsok betartása. A trópusi esőerdőkből származnak például a legközkedveltebb növényeink közül a fikuszok, filodendronok, orchideák… Itt egész évben 18-30 C˚ közötti a hőmérséklet, a levegő páratartalma pedig 90 % körüli. A nappalok és éjszakák hossza egyenlő, 12-12 óra.

A trópusi hegyi esőerdő éghajlatára jellemző a sűrű ködképződés, az esőzés és a kellemes hűvösség. Ilyen éghajlati viszonyokból származik számos páfrányfaj. Érthető, hogy nehéz számukra biztosítani Európában ezeket az éghajlati viszonyokat.

Ne feledkezzünk meg a sivatagban élő növényekről sem. Éghajlatára jellemző, hogy kevés a csapadék, a levegő száraz, a napi hőmérséklet ingadozás nagy. A sivatag a Föld szinte teljesen növényzet nélküli területe. Ilyen éghajlaton nehezebb az életben maradás, de létezik néhány igazi strapabíró túlélő faj.

A sziklás, köves sivatagon, a pozsgás (szukkulens) növények, Amerikában elsősorban a kaktuszfélék, Afrikában inkább a kutyatejfélék alkalmazkodnak a szélsőséges időjárási körülményekhez.

A trópusi szavannákon a napi hőmérséklet magas, csapadék az év bizonyos időszakában esik. Ezért a növényzetnek itt is szembe kell szállni a kiszáradás veszélye ellen. A trópusi szavannákon él például a mikulásvirág és a hazánkban is elterjedt pálmafajok közül néhány.

A fent ismertetett éghajlati viszonyok ismeretében talán más szemmel nézünk majd egy kaktuszra, pozsgás növényre vagy más, olyan a természetben őshonos fajra, melynek nap, mint nap szembe kell szállnia az időjárás nem mindig kedvező, olyankor szélsőséges viszontagságaival…

39 1447 10 január, 2014 A szobában január 10, 2014

Facebook Comments