Egyedülálló ellenanyag kifejlesztésén munkálkodnak
  • Egyedülálló ellenanyag kifejlesztésén munkálkodnak
Feltöltő:

Egyedülálló ellenanyag kifejlesztésén munkálkodnak

A kígyómarás nem lesz gond többé?

A kígyók nagy részét nem véletlenül félik világszerte: nem egy fajuk fejlesztett ki ugyanis olyan mérget, amelyek az emberekre nézve is halálosak. Sőt, egyes kígyók mérge olyan erős, hogy akár több tucat emberrel vagy állattal is végezhetne egyszerre. A legjobb példa erre talán az Ausztráliában honos tajpán (Oxyuranus scutellatus): egyetlen példány annyi méreggel rendelkezik, amennyivel 125 ezer egeret lehetne megölni. Szakértők egy kisebb csapata most azon fáradozik, hogy a kígyómarás ne jelentsen többé nagyobb problémát az emberek számára.

A Matthew Levin (California Academy of Sciences) és Stephen Samuel (Trinity College Dublin) vezette nemzetközi csoport dolgozik ezen a nemes projekten. Céljuk egy olyan univerzális kígyóméreg megalkotása, amely nagyban csökkenti a kígyók által megmart emberek elhalálozásának számát. A kutatócsoport jelenleg csak egereken végez kísérleteket. Most pedig következzen egy kis statisztika az ilyen esetekkel kapcsolatban: évente öt millió kígyómarást regisztrálnak szerte a világon, ebből két millió alkalommal kerül be a méreg az emberi szervezetbe. A marások következtében a halálos áldozatok száma 94 ezer és 125 ezer fő körül mozog. Az esetek 75%-a azért lesz végzetes kimenetelű, mert a megmart egyén vagy nem kapja meg a megfelelő ellenmérget, vagy nem jut el elég gyorsan a legközelebbi kórházba.

„A kígyók által megmart emberek 98%-a a szegények közül kerül ki, így nem csoda, hogy nem támogatják elég pénzzel a kutatásokat. Szörnyű, hogy a 21. században még mindig gondot okoz ez a jelenség, és emberek halnak bele a marásokba. Az ilyen eseteknek nem volna szabad megtörténnie. Mindenesetre biztatónak találjuk, hogy megtettük az első lépést a további halálesetek elkerülésére.” – fogalmazott Dr. Levin.

16 1017 17 június, 2014 Veszélyes helyeken június 17, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?