Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
 • Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása
Feltöltő:

Erdei, esőerdei terráriumi növények gondozása

Az esőerdei növények számára egész évben megfelel az átlagos 20-29 C˚közötti hőmérséklet. Nyáron a magasabb hőmérséklet sem jelent problémát, ha biztosítva van a növények számára a párásabb levegő, ez erdei, vagy esőerdei terráriumi körülmények között minden további nélkül megoldható. Télen hűvösebb helyiségben is átteleltethető, de tartósan ne csökkenjen 14-16 C˚ alá a hőmérséklet, nehogy megfázzanak a növények. A kiszáradásra és a huzatra érzékeny fajok. Átlagos szobahőmérsékleten egyenletesen öntözzük. A locsolás gyakorisága függ a terráriumi zárt környezet páratartalmától is. Magasabb páratartalmú környezetben nehezebben szárad ki ültető közege, ezért ritkábban öntözzük. Átmeneti föld kiszáradás nem okoz egészségkárosodást, ha magasabb a páratartalom, mivel levelein keresztül pótolni tudja a hiányzó vízmennyiséget. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy száraz földben is megél! Sok terrarista nem locsolja eleget vagy épp ellenkezőleg túllocsolja terráriumi növényeit. Az erdei vagy esőerdei terrárium nem egyenlő a mocsári környezettel. Ha a föld vizes, tocsogós, akkor egyik erdei, esőerdei növény sem marad meg benne! Tehát nem szabad eláztatni a talajt vagy ha mégis ilyen körülményeket igényelnek a benne tartott állatok, akkor mocsári növényekkel telepítsük az ő környezetüket! A másig véglet, hogy keveset öntözik a növényeket, hallottunk már szívószállal történő ’öntözésről’ ezt szándékosan tettük gondolatjelbe, mivel szívószállal nem lehet öntözni, maximum csepegtetni, de az kevés a kiszáradt föld átnedvesítésére. Ha olyan helyen van növényünk, amit nehezen tudunk locsolni, ha környezetének földjét öntözzük az is elegendő lehet, mivel a talajban egyenletesen oszlik majd el a nedvesség! Locsoláskor a csepegtetésnél többre van szükség, persze nem áztatni kell a földet de növényfajtól függően 0,5 decilitertől – 2 deciliterig kapjanak a növények. Ez a fajok igényétől és azok egyedenkénti méretétől függ elsősorban. Egyes erdei, esőerdei növény fajok jól átvészelik az időszakos kiszáradást, ami nem egyenlő a teljes föld kiszáradásával! Viszont egyes növények már levélhullással jelzik a kisebb vízhiányt is. Először válasszuk ki a tartani kívánt állat igényéhez megfelelő fajokat. Ha így teszünk a növények gondozása már nem jelent nehézséget, ha a locsolást és a párásítást összhangban tudjuk tartani. Párás, levegőtlen, zárt térben a permetezés csak részlegesen ajánlott pl. egy csobogó környékén, akkor oda kerüljenek a nagyon magas páraigényű fajok, a terrárium magasabb részére vagy a szélső területre pedig a közepesen magas páratartalmat kedvelő fajokat telepítsük. Ha sokat öntözünk és párásítunk, a terrárium pedig nem szellősre van kialakítva, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a növények előbb-utóbb rothadásnak fognak indulni! A nyílméregbékák magas páratartalmat kedvelnek, de az ő terráriumukat sem szabad túlöntözni és túlpermetezni!

A drénréteg kialakítása elsősorban arra szolgál, hogy a felesleges vizet, ami a túlöntözésből következik összegyűjtse. Drénrétegként használhatunk agyag granulátumot vagy kavicsot. A lényeg, hogy vízálló és természetes legyen. A drénréteg vastagsága a terrárium nagyságától függ. A legjobb, ha minimum 2-3 cm vastagságú. A drénréteg alulra kerül, melyre a földréteget tesszük ami lehet tőzeg vagy kókuszrost. A kereskedelemben kapható szobanövényeknek ajánlott általános virágföld nem használható eredményesen.

Néhány ajánlott dísznövénynemzetség a teljesség igénye nélkül különféle páratartalmú környezetbe:

Erdei környezet: a páratartalom 50-60 % körüli, a növények földje közepesre is kiszáradhat két öntözés között, esetleg átmenetileg még jobban is:

Tradescantia, Callisia, Plectranthus, Peperomia, Chlorophytum, különféle broméliák pl. Tillandsia, Vriesea, Aechmea, Guzmania, Nidularium, Cryptanthus… stb.

Esőerdei környezet: A páratartalom 70-90 % között változik. A föld ritkán szárad ki közepesre vagy még jobban a magas páratartalom miatt, természetesen egyenletes öntözéssel mérsékelten nyirkosan kell tartani a terrárium talaját a benne élő álatok és növények számára. A következő növények jól viselik az egyenletesen nyirkos talajt és a párás levegőt: Dracaena – dracéna, sárkányfa, Ficus – fikusz, Cordyline – bunkó liliom, Codiaeum  – csodacserje, kroton(kicsit mérgező), Dieffenbachia – buzogányvirág (kicsit mérgező), Aglaonema – rákvirág, Alocasia – ráncoslevél, Colocasia, Philodendron – filodendron, Scindapsus – szobai futóka, Epipremnum – márvány futóka, Fittonia – hálóslevél, Euonymus – kecskerágó (szobai változatok), Hedera – szobai borostyán, Pilea – tüzérvirág, Trópusi páfrányok többsége, Calathea – zebralevél, Maranta – maranta, Stromanthe – dárdalevél, Ctenanthe – fésűvirág, Selaginella – csipkeharaszt, Trópusi mohák többsége, Rovaremésztő növények, Chamaedorea – gyompálma, Howea howea pálma- , Caryota – halfarok pálma, Soleirolia – párnafű, Cyperus – vízipálma, Asparagus – aszparágusz (kicsit mérgező lehet a termése) ill. más nemzetségek.  Ezt a listát még hosszasan lehetne sorolni. A lényeg, hogy ezek a növények sem szeretik a túlöntözést, különben gyökér- vagy szártő rothadást kaphatnak, ami esztétikai szempontból sem látványos, ill. az állatoknak sem kedvező! Ha jól választjuk meg a növényeket, betartjuk az öntözés alapvető szabályait, garantált lesz a siker!

12 4571 28 december, 2013 Terrarisztika december 28, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?