Fekete tetra - Gymnocorymbus ternetzi
  • Fekete tetra – Gymnocorymbus ternetzi
  • Fekete tetra – Gymnocorymbus ternetzi
  • Fekete tetra – Gymnocorymbus ternetzi
Feltöltő:

Fekete tetra – Gymnocorymbus ternetzi

Családnév: Characidae család

Magyar név: FEKETE TETRA

Latin név: Gymnocorymbus ternetzi

Szinonima:

Méret: 5,5-6 cm

A faj tartása: könnyű

Társas hajlam: min. 4-5 db halat vásároljunk

Élettér: legalább 60-70 liter űrtartalmú akvárium

Szűrő teljesítménye: 1,5-, maximum 2-szeres

Megvilágítás: gyenge, közepes

Fényforrás: akvarisztikai neoncsövek, – körték

Tartózkodás: összes szint, főleg középső területeken

Táplálkozás: inkább ragadozó, mint mindenevő.

Életmód: csapatban szeret úszkálni

Szaporítás: egyáltalán nem nehéz

Szaporodás: szabadon ikrázó

A fekete tetra nagyon népszerű és mutatós édesvízi pontylazac. Kezdők is jól boldogulnak gondozásával. Természetesen nem szabad elhanyagolni akváriumát, mert a rossz vízben felszaporodott baktériumok kárt okozhatnak ennek a kis halacskának is. Ajánlott kis csapatban gondozni 4-5 fő, így békésebb más halakkal szemben.

Megtalálható: Dél-Amerikában, Paraguay, Bolívia és Brazília egyes vizeiben.

Természetes élőhelyek: Elterjedési területének álló, vagy gyengén áramló vizeiben fordul elő.

Dekoráció elemei: Akváriuma kellő rejtekhelyet biztosítson – különféle gyökerekből, ágakból -. Szereti az olyan környezetet, melyben sok növény kap helyet.

Alkalmas növények: Nem bántja még a gyengébb fajokat sem, ezért mindegy melyik növényfajra is esik választásunk, de mindenképpen ajánlott – egyes területeken – néhány tő finoman szabdalt levelű dugvány.

Víz tulajdonságai: Hőmérséklet: 25-28 C˚. A víz pH-értéke 5-7,2 között a megfelelő; vízkeménység 2-12 között legyen.

Test tulajdonságai: Magas testfelépítésű hal. Az állat farok alatti úszójának alakja teszi szinte kör alakúvá. A fiatal egyedek színezete intenzívebb fekete, a korral fokozatosan halványodik. Az idős példányok mellrésze ezüstösre fakul.  A mellúszók felett mindkét oldalon két-két függőleges fekete csík látható.

Eleségfajták: Mivel szinte teljesen ragadozó, tápláléka sok fehérjét tartalmazzon. Növényi kiegészítésre nemigen van szüksége. A

kereskedelemben kapható száraz eleségek nem mindegyikét fogadja el, azonban szívesen fogyaszt mindenféle élő és/vagy fagyasztott eledelt. A fagyasztva szárított élő eleséget szintén megeszi.

Ivari különbözőségek: A nőstény valamivel nagyobb és teltebb a has vonala. Ezeken túl, a hím hát- és farkúszói fejlettebbek.

Viselkedés: Elég békés, a legtöbb hallal együtt tartható.

Együtt tartható fajok: Társai ne fátyolúszós fajok legyenek, mert a fejlett úszókat gyakran megcsipkedi, a legjobb az előbb említett halakat mellőzni környezetéből. Egyébként ártalmatlan.

Tulajdonság: A fekete tetra kisebb csapata nagyon látványos, díszére válnak minden akváriumnak. A háttér előnyösebb, ha sötét, de nem kell feltétlenül feketének lennie; megfelelő lehet már például a sötétszürke, középbarna. Túl erős megvilágítás esetén a fiatal hal elveszíti sötét fekete színezetét. Táplálékuk többségét a víz felszínéről fogyasztják, de nem vetik meg a víz középső területein lebegő táplálékdarabkákat sem.

Megjegyzés: A fiatalkori fakó színezet, a rossz körülményekre utal: vagy a víztípus nem megfelelő, vagy túl sok a vízben felhalmozódott bomló szerves anyag. Ennek megakadályozása érdekében hetente cseréljük le az akvárium vizének kb. 10-15 %-át és friss vízzel pótoljuk.

Különlegesség: A fekete tetrának létezik fátyolúszós formája, ill. több tenyészváltozata is; utóbbi állatok színezetben különböznek egymástól.

Tenyésztés: A legjobb, egy 10-15 literes szaporító akváriumba kihelyezni egy párt, melyek a legtöbb esetben már másnap leikráznak. Az ikráztató akvárium vize lehet kissé kemény; pH-értéke enyhén savas. Ajánlatos a szaporító medencében finoman szabdalt levelű növényeket cérnaszálon belógatni. A szülők nem kifejezetten ikrarablók, azért nem árt az óvatosság. 1 nap a kelésidő, a 3.-4. nap úsznak az ivadékok. Apró élő eleséggel könnyen nevelhetők. Gyorsan fejlődnek.

33 4855 17 december, 2013 Akvarisztika december 17, 2013

Facebook Comments