Fenyők  karácsony után
  • Fenyők  karácsony után
Feltöltő:

Fenyők karácsony után

A karácsonyi hangulathoz hozzátartozik a fenyőillat, és a kisebb – nagyobb, vágott vagy földlabdás karácsonyfa. Az ünnep után viszont már inkább gondként tekintünk a karácsony fénypontjára: útban van, hullik, félő, hogy feldöntik a gyerekek… sokan alig várjuk a vízkeresztet, hogy megszabaduljunk tőle. A kérdés: mi történik ezután?

A két fő választási lehetőség a földlabdás fa vagy a vágott fenyő. Kérdés az, melyikkel teszünk jobbat. A környezetvédők szerint a vágott fával már nem az erdőket írtjuk, mert ma már külön fenyőültetvényeken nevelik a jövendő karácsonyfákat. Mégis jó lenne azonban, ha ők is túlélnék a karácsonyt. A kérdés az, milyen formában?

A földlabdás fák kérdése egyszerűbb dolog.

 Lehet ugye fenyőt “lízingelni” amikor a kertészetekben visszavihető fenyőt vásárolhatunk. Ekkor karácsony után visszaadhatjuk a fát, és az árát, vagy annak egy részét levásárolhatjuk. Tiszta ügy, mindenki nyer vele. Az egyetlen hátránya talán, hogy nem mindenki rendelkezik olyan eszközzel, amivel 1,5 – 2 méteres fenyőket lehet hurcolni földlabdástól.  De aki megteheti, az mindenképpen jobban jár ezzel a megoldással! Karácsony után főleg…

A  másik lehetőség, hogy a földlabdás fát kiültetjük. No ez már macerásabb, mert nem mindegy túléli-e a fenyő az ünnepet. Jó tudni, hogy az ideális kiültethető fa 1 méter körül van. Az égig érő több méteres fának ugyanis a gyökere is hasonló hosszúságú, így egy ekkora fa konténerezését nem nagyon lehet rendesen megoldani. Kérdéses az is, hogy rendesen begyökerezett-e, vagy csak 1-2 héttel az eladás előtt ültették-e be a konténerbe. A második esetben a túlélés esélyei  sajnos jelentősen csökkennek.

 Az ideális az lenne, ha az ünnepek alatt 15 fok alatti helyiségben lenne a fa. Ezt azonban például egy lakótelepi lakásban nem nagyon lehet megoldani. Ha meleg van, minél rövidebb ideig tanácsos a lakásban tartani, és e közben is öntözni kell. Nem csak alulról, hanem lehetőség szerint a tűlevelek permetezésével is.

 Kiültetni viszont csak akkor lehet, amikor már van rá esély, hogy egy darabig nem fagy újra. A kettő között hűvös, világos helyen érdemes tárolni, természetesen úgy, hogy továbbra is rendszeresen öntözzük. Az öntözést egyébként a kiültetés után is érdemes folytatni. Figyeljünk arra is, hogy az ünnep alatt legyengült fát nagyobb eséllyel támadhatják meg a kórokozók, amik ellen védekezni kell.

A másik kérdés, hogy mi lesz a vágott fenyővel? Igen, a hulladéklerakóba tesszük, de mi történik utána?

A komposztálás tűnik a legegyszerűbb megoldásnak… de akinek van fenyője a kertben, vagy szokott fenyőerdőben kirándulni, tudja, a fenyő a gyanta miatt nem jó komposztálóanyagnak. A viaszos tűlevelek lebomlása sem egyszerű.

 Megoldható azért a dolog, de csak bedarálva és bőrgyári hulladékkal keverve komposztálható. Elég kiábrándítóan hangzik, nem?

A gallyakból és a kéregből készülhet aztán fenyőmulcs, amiből talajtakaró lesz. És néhány “szerencsésebb” fenyőág zöld célokat szolgál – ezekből parlagi sasoknak építenek műfészket a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Nagyon fontos ennél a változatnál, hogy a fenyőt tényleg a kijelölt gyűjtőhelyekre, vagy a hulladéklerakó mellé tegyük, teljesen leszedett állapotban és természetesen fémtalp nélkül. Ha ugyanis fém kerül az aprítógépbe többet ártunk, mint használunk.

A végeredmény  minden esetben az, hogy egy évig újra karácsonyfa nélkül maradunk. De nem mindegy, hogy milyen szájízzel. Úgy, hogy újra legyilkoltunk egy fenyőt? Vagy úgy, hogy a mi örömünk és a fa túlélése nem zárta ki egymást?  És vajon hogy történik majd a következő karácsonynál?

38 1843 05 január, 2014 Környezetvédelem január 5, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?