Gyógyító állatok
  • Gyógyító állatok
  • Gyógyító állatok
  • Gyógyító állatok
Feltöltő:

Gyógyító állatok

Egyes állatoknak már a gyógyászatban is kiemelkedő szerep jut. Gondolok itt most a kutyákra, lovakra és a delfinekre… Ezek az állatok okosságuknak, szelídségüknek, könnyen taníthatóságuknak és kedvességüknek köszönhetik alkalmasságukat. Az ilyen gyógyterápiát alkalmazhatják mozgássérült, agysérült gyermekeknél is. A kis ’ betegek ’ sokkal jobban megnyílnak az állatoknak. Nagy örömükre szolgál az ilyen foglalkozás, melynek eljöttét nagyon várják. Az egyhangú betegségben töltött életükben, felüdülés az állatokkal töltött idő.

Kutyadoktorok:

Állatterápiával a 60-as években kezdtek foglalkozni. B. Levinson amerikai pszichológus véletlenül jött rá, hogy milyen eredményes terápia jöhet létre az állatok bevonásával. Később már képeztek ki állatokat erre a célra. Európában, Magyarországon szeretnék elsők között meghonosítani ezt az eljárást. A kutyákat be lehetne vonni idős, magányos emberek depressziós kedvetlen életformájuk megváltoztatására. Az otthon ápolt fogyatékos gyermekek számára a kutyákkal végzett terápia sokkal jobban megoldható. Az is fontos lehet, ha az állat állandóan a gyermek közelében van, mert is sokkal jobb és bensőségesebb kapcsolat alakulhat ki a gyermek és a kutyadoktor között. Fontosnak tatrom megemlíteni a ’ vakvezető ’ kutyákat is, akik nagy segítséggel vannak beteg embertársainknak. Külön köszönet jár a kutyakiképzőknek, akik nagy kitartással és odaadással nevelik az ilyen területekre bevonható kutyákat.

Lovak:

A lovas terápiának külön ágazatai vannak. A hippoterápia, mely a mozgásszervi rendellenességet javítja a gyógytornász segítéségével. A gyógypedagógiai lovaglás fogyatékos, pszichés zavarokkal, viselkedési problémákkal küzdőknek ajánlják fejlesztő hatása miatt. A lovaglás mellett a kis beteg bevonása az állat tisztán tartásában szintén jó hatású lehet. Ezek mellett egy sima egyszerű lovaglás a tiszta friss levegőn élményekben gazdag program lehet.

Delfinek:

A gyerekek többsége szeret a vízben lubickolni, pancsolni. Gondolunk arra, hogy a szülőknek a baba pár hónapos korától ajánlják a babaúszást, illetve a vízhez szoktatást. Képzeljük el milyen nagy élmény lehet, ha ezt egy ilyen kedves, szelíd szeretetreméltó állattal végzik mint a delfin. Ennek ellenére lehet negatív példa is, előfordulhat, hogy néhány gyermeket semmivel nem lehet rávenni a víz szeretetére. Ilyenkor ne legyünk erőszakosak,mert még nagyobb ellenszenvet váltunk ki. Várjunk, amíg nagyobb lesz, ekkor már Önmaga döntheti el, hogy az úszást választja vagy sem. A delfinekkel való terápia sajnos hazánkban nem elérhető, de Amerikában jó eredményeket érnek el ezen a téren.

37 5347 11 január, 2014 Állati Hírek január 11, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?