Hagymák és növények
  • Hagymák és növények
Feltöltő:

Hagymák és növények

Egy tálbeültetés nem feltéten igényel profi szaktudást és hozzáértést! Hiszen egyes beültetések igazán könnyedén elkészíthetők, mégis dekoratív megjelenésűek.

Először is szerezzük be a hozzávalókat:

1 db – a képen- fa alapanyagú tál

1 csomag agyag granulátum (vagy gyöngykavics)

1 adag tőzeges földkeverék

1 adag kötöző vagy szalag

1 tubus erősebb ragasztó

10-20 db tetszés szerinti hagyma

4-5 cserép egyforma levelével díszítő zöld növény pl. Callisia.

Az alapanyagok beszerzése után jöhet az összeállítás. Az előzőleg kicsomagolt felszerelések közül készítsük elő a tálat, ami az összeültetés alapját képezni. A föld behelyezése előtt készítsünk drénréteget, hiszen a fa alapanyagú tál alján nincs vízelvezető lyuk, tehát a drénréteg képezi a tálban a vízelvezető réteget. Drénrétegként megfelel az agyag granulátum vagy kavics, amit 2-3 cm vastagságban terítsünk egyenletesen a tál aljába. Ezt követően jöhet a tőzeges vagy kókuszrost alapú talaj. Ne töltsük fel teljesen a tálat földdel, hiszen kell még hely a növények földlabdájának is. A képen Callisia – törpepletyka van felhasználva 5 db 8 cm cserépátmérő méretben. Használhatunk más leveles dísznövényt is, viszont, ha a képen bemutatott összeültetéshez nagyon hasonló összképet szeretnénk végeredményül, akkor ajánlatos egyforma talajtakaró növényeket összeválogatni, vagy külsőre nagyon hasonló fajokat. Ezeket egyenletesen helyezzük el először cserepestől, ha nem vagyunk elégedettek a végeredménnyel, akkor tudjunk rajta módosítani, mivel a beültetett növényeket már nehezebb átültetni. Hagyjunk helyet a hagymáknak is! A tál középső részében egy sávban ne feledkezzünk meg betervezni a hagymákat, hiszen ha nincs kellő szabad hely a növényekre kell rátenni, azt meg sok faj nem bírná el, hiszen a hagymák elég nehéz zöldségfélék! Felhasználhatunk vörös hagymát, lila hagymát vagy fokhagymát is. Bármelyik megfelelő lehet.

Ha a cserepestől elhelyezett növények úgy érezzük megfelelnek elképzeléseinknek, és a hagymák helye is ki van hagyva, beültethetjük végleges helyükre. Óvatosan vegyük ki őket a cserepekből, nehogy letörjenek leveleik, vagy megtörjenek száraik. Egymás után tegyük a növényeket a megfelelő helyükre, körülöttük kissé nyomkodjuk meg a talajt, hogy locsoláskor ne menjen mellé a víz, illetve hamarabb megtudjanak telepedni új helyükön.

A hagymákat össze kell ragasztani, különben szétborulnak egymáson! A hagymákat elforgatva ragasszuk egymáshoz, majd tegyük őket a növények közé arra a területre, amit előzőleg kihagytunk ültetéskor. A hagymákra helyezhetünk vékony szalagokat, kötözőket. A legjobb, ha a zöld különféle árnyalataiban szerezzük be. Az elkészült összeültetés növényeit locsoljuk meg, de ne öntözzük túl. A gyenge vízsugár következtében a föld nem mosódik ki és a növények sem mozdulnak el beültetett helyükről.

13 3010 03 október, 2013 A tálban október 3, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?