Halak a lakásban
  • Halak a lakásban
  • Halak a lakásban
  • Halak a lakásban
Feltöltő:

Halak a lakásban

Azon olvasóinknak szeretnénk ötleteket adni, akik egy édesvízi társas akváriumot szeretnének berendezni könnyen úgy, hogy az biztosan sikeres legyen.

A haltartás tudományát több száz éve ismerik. Régen csak néhány mérsékelt övi hal tartása volt lehetséges, de ahogy fejlődik a tudomány és a technika, egyre több halfaj tartása válik megoldottá.

Az akvarisztika lenyűgöző tudomány és egyben hobbi is. Az ember sokat megtud a természetről megtanulja értékelni és védeni.

Az akváriumi életközösség létrehozása nem mindig könnyű feladat. Ez a cikksorozat segít a kezdő akvaristáknak, hogy minél sikeresebbek legyenek, olyan tudásra tehetnek szert, amit kamatoztatni tudnak a haltartásban, és a szorosan hozzákapcsolódó folyamatokban. Ha mindenki a tudását legjobban kihasználva tartja a vízi élőlényeket, illetve elfogadja és betartja a cikksorozat hasznos információit, akkor biztosan nagy sikereket érhetünk el együtt. A sorozatos kudarcok miatt hagyják sokan idő előtt abba az akvarizálás adta kikapcsolódást.

Az akvarisztika nem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolják, azt azonban tudni kell, hogy egy víz alatti életközösség kialakítása sok mindentől

függ: az egyik legfontosabb, hogy a benne lévő élőlények jól megférjenek egymással, összeférhetők legyenek, illetve a biológiai körforgást ki lehessen alakítani benne. A lelkiismeretes haltartó, aki komolyan szeretne foglalkozni az akvarizálással, ők először elsajátítják az alapokat, nem a halak kárára, durvább esetben életük árán tanulnak bele az akvarisztikába. Először a könnyen tartható halakkal kezdjünk. Miután sikerül velük boldogulni, következhetnek az igényesebb, kényesebb akváriumban tartható fajok. Soha ne csapjunk a dolgok közepébe törekedjünk a fokozatosságra, így biztosan sikerélmények sorozata fog minket érni és később a tapasztalatok megszerzése után a nagyobb akadályok sem jelentenek majd problémát.

Sok sikert, kitartást kívánunk egy víz alatti világ létrehozásában, fenntartásában! Dióhájban 13 lépésben ismertetjük az akvárium berendezésének folyamatát!

  1. Az akvárium helyének kiválasztása:

Mielőtt nekiállunk egy akvárium tervezésének és kivitelezésének, ki kell választani a legmegfelelőbb helyet!

–          Nem állhat huzatban.

–          Ne legyen fűtőtest közelében.

–          Ne legyen folyosó vagy átjáró közepén, ahol folyamatos lökdösődésnek van kitéve.

–          Ne érje közvetlen napsugárzás csak mesterséges fényforrás.

Ha kiválasztottuk a legideálisabb helyet, akkor már csak egy polcról kell gondoskodnunk, amire az akváriumot helyezzük. A polcnak minimum akkorának kell lennie, hogy az akvárium alsó üveglapja teljesen rá tudjon feküdni. Nagyméretű – több száz literes – akváriumnál oda kell figyelni, hogy a helyiség padlózata milyen szerkezetű! A parketta nem megfelelő, mert a nagy nehezék miatt könnyen berepedhet!

Jó tanács!

Ha teljesen eltökéltek vagyunk, és tényleg akváriumot szeretnénk, a megfelelő hely is kiválasztásra került, akkor nincs más dolgunk, mint egy jó díszállat kereskedőt találni, aki segítőkész, hajlandó foglalkozni az új akvaristákkal. Nagy előnyünkre válik a későbbiekben, ha mindent egy helyről szerzünk be. Hogy miért?

Mert a díszállt kereskedő első perctől kezdve tisztában van tudásunkkal, terveinkkel. Tudja mekkora akváriumunk van, milyen halaink és növényeink vannak. Ez csak egy jó tanács, amit az akvarista maga dönt el, hogy megfogadja-e vagy sem.

29 2889 19 december, 2013 Akvarisztika december 19, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?