Halak formája
  • Halak formája
  • Halak formája
  • Halak formája
  • Halak formája
Feltöltő:

Halak formája

Orsó vagy torpedóforma:  Idetartozik a legtöbb faj. Az eleven, sokat úszó halak alakja ilyen, mert állandóan mozgásban vannak, és így a test a legkisebbre képes csökkenteni a közegellenállást. Számos pontylazac pl. Hyphessobrycon herbertaxelrodi – fekete neonhal és pontyféle is ilyen, pl. Brachydanio – különböző dánió fajok, Tanichthys albonubes – kolibri hal, Aphyocharax anistisi – pirosszárnyú pontylazac stb. Az ide sorolt halak között akadnak olyanok, melyek úszói továbbfejlődtek és akadályozzák már őket a gyors siklásban. Az ilyenek már nem képesek olyan gyors úszásra pl. Barbus conchonius – fátyol úszójú rózsás díszmárna vagy a Brachydanio rerio fátyol úszójú zebradánió.

Korong forma: Ezek a fajok mint pl. a gurámik, diszkoszhalak, vitorláshalak nem képesek a fürge mozgásra. Az ilyen testforma a sűrű növényzet és egyéb akadályok leküzdésére szolgál. Ez az alak a könnyű siklást teszi lehetővé a különféle tereptárgyak és a szálas növények pl. Vallisneria, Aponogeton stb. között. Nem szeretik ezek a halak az erősen áramoltatott vizet, ezért a szűrés ne legyen medencéikben túl erős (az akvárium vizét óránként 2-3 szor forgassa át).

Egyenes hátú forma: Az egyenes hátú fajok a víz felszíne alatt közvetlen vagy a víz felső harmadában élnek, és onnan is táplálkoznak élő- vagy száraz eleséggel. Ilyen fajok pl. az ikrázó fogaspontyok családjának számos tagja, Aphyosemion nem, egyes pontyfélék Chela caeruleostigmata – baltahasú márna stb. Némelyik hal igényli a felszínen lebegő növényzetet, melyek árnyékot biztosítanak számukra, és azok közé el tudnak rejtőzni ha szükséges pihenés céljából vagy veszély esetén.

Egyenes hasú forma: Az ide tartozó halak jelentős része mind fenéklakó. Főleg a harcsák közül kerülnek ki az egyenes hasú fajok képviselői. Ilyenek az ‘L’-csoport tagjai is (ezeket algaevő harcsáknak nevezik), főleg moszat- és növényevő állatok pl. Ancistrusok, Panaquek, Lorikariak, Hypostomusok és még rengeteg nem. Ezek a fajok nem túl elevenek, általában nappal a dekoráció között pihennek, és inkább éjjel indulnak táplálékkeresésre. Néha, ha kevés a táplálékuk, a felszínről is esznek úgy, hogy a hátukra fordulnak. Egyenes hasú formák közé tartoznak még a Páncélosharcsák is pl. Corydoras fajok, és a Csíkfélék pl. a Kuhli nemzetség.

35 1730 31 december, 2013 Akvarisztika december 31, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?