Hangyányi érdekességek
  • Hangyányi érdekességek
  • Hangyányi érdekességek
  • Hangyányi érdekességek
Feltöltő:

Hangyányi érdekességek

A hangyákat mindnyájan ismerjük, minden napi életünk részei, és ezt bosszúsan vesszük tudomásul.  A kertben többnyire nem bántjuk őket,  de a lakásban különböző házi, vagy bolti  hangyairtó szerekkel  védekezünk ellenük. Ezeket a hívatlan vendégeket nem is ismerjük igazán, pedig elképesztő dolgokat tudnak!

A súlyemelő olimpikon
Talán ez az, amit a legtöbben tudunk a hangyáról. Maguknál nagyobb súlyú dolgokat tudnak felemelni. Na de mennyivel? Nos, az erdei hangya akár a súlya ötvenszeresét is képes felvenni és cipelni. Ha ezt átszámítjuk emberi mértékre, akkor olyan, mintha egy ember játszva felemelne 2,5 tonnát. Ilyesmire még a legerősebb súlyemelőink sem képesek, szóval le a kalappal a hangyák előtt!

Nyújtózkodnám, mint a hangya
Derek Wragge Morley rovarkutató a hangyák szokásait kutatta, és ezt figyelte meg: a hangyák felkeléskor ugyanúgy nyújtóznak egy kiadósat, mint mi, csak persze nekik mind a hat lábukat végig kell nyújtaniuk. Aztán pedig szétnyitják az állkapcsukat, és ásítanak egy nagyot. Elképesztő, nem?

A farm, ahol élünk
Talán többen megfigyeltük már, hogy ahol megjelennek a levéltetvek, ott nem sokára a hangyák is felbukkannak. Ennek oka az, hogy a hangya egyik kedvenc csemegéje a mézharmat, amit a levéltetű választ ki. Így aztán, hogy hozzájusson, úgymond háziasítja a levéltetveket. Tisztán tartja őket, halottaikat elszállítja, megvédi őket az ellenségeiktől, sőt, csápjai dobolásával ösztönzi a kis kártevőket, hogy gyorsabban egyenek. Persze ennek az egésznek nem örülnek a kertészek, mert így a levéltetvek sebesen szaporodnak, és még inkább pusztítják a növényeket. Ám ha a kolónia túl naggyá válna, a hangya maga tizedeli meg, hogy megmaradjon az egyensúly. Ám itt sem a növények védelme, hanem a maga kényelme a cél.
Vannak egyébként olyan fajok is, amelyek időnként rablóhadjáratokat indítanak, hogy más békésebb fajokból rabszolgákat toborozzanak a saját bolyuk számára. Korbácsolás természetesen nincs, de a rabolt bábokból kikelt más fajtájú hangyák már az új helyük jövőjéért fáradoznak. És ezekért sem kell olyan messze menni; hazánkban is él három rabszolgatartó hangya faj. Némelyik, mint az amazonhangya, már teljesen áttért a rablólovagok kalandos életmódjára. Szóval ebből is látszik, a hangyákat bizony nem kell félteni!

Túlélésből jeles!

A hangyák nem csak azért nagy túlélők, mert képesek más fajok háziasítására, vagy éppen leigázására. A természet viszontagságaihoz is remekül alkalmazkodnak. Mérgük, a hangyasav például jégmentesítésre is alkalmas, nem engedi megfagyni 0 °C-on a vizet. A többség egy napig, de speciális körülmények között akár két hétig is képes túlélni, ha víz alá kerül, sőt néhány faj még úszni is tud! Ráadásul a hidegben téli álmot alszanak, és vannak fajok, amelyek a sivatagi hőséget is vidáman elviselik. Egy szóval a hangyák igazi túlélő szuperhősök!

Hangyányi többség

Nem csoda, hogy hangyákkal minden földrészen találkozhatunk az Antarktisz kivételével. Rengetegen vannak! Körülbelül 11000 ismert fajuk van a világon, de nagyon sokat valószínűleg még nem is fedeztek fel, így egyes tudósok 20 000 fajra tippelnek. Annyian vannak, hogy ha egy mérleg egyik serpenyőjébe tennénk az összes hangyát, a másikba pedig a teljes emberpopulációt, körülbelül egy súlyban lennének! Persze számban messze elhúznának; nagyjából egymilliószor annyi hangya él a Földön, mint ember. Szerencsére legalább méretben mi vezetünk…

Így aztán ha belegondolunk, még ha néha bosszantóak is számunkra, a hangyák csodálatos lények! És bár egyenként elég aprók, aki találkozott már velük, tudja, jól szervezett kolóniáikkal azért érdemes számolni! Főleg, hogy sokkal alkalmazkodóbbak nálunk, szóval ki tudja… lehet, hogy egyszer még túlélnek minket?

29 4629 25 május, 2014 Állati Hírek május 25, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?