Hullámos papagáj
  • Hullámos papagáj
  • Hullámos papagáj
  • Hullámos papagáj
Feltöltő:

Hullámos papagáj

Családnév: Valódi papagájok alcsalád – Psittacinae

Magyar név: HULLÁMOS PAPAGÁJ

Latin név: Melopsittacus undulatus

Szinonima:

Méret: Teljes magasság kb. 18 cm, farkhossza ebből 9-10 cm.

A faj tartása: könnyű

Társas hajlam: min. 2 db-ot vásároljunk belőle.

Élettér: legalább közepes méretű szabványos kivitelezésű kalitka.

Tisztítás: szükség szerint, ill. papagáj mennyiségtől függően. Eléggé szemetelős faj.

Tartózkodás: összes szint, főleg a középső területeken.

Táplálkozás: Különféle magvak, kevés gyümölccsel, zöldséggel kiegészítve.

Életmód: csapatban szeret élni.

Szaporítás: egyáltalán nem nehéz.

Fészekalj: 4-6 tojás.

 

A hullámos papagájt nem kérdés minden madártartó ismeri, még azok is, akik soha nem gondoztak díszmadarat. Kisebb mérete, valódi papagájformája, könnyű gondozása teszi napjainkban is népszerűvé ezt a madarat. Egyes egyedek, rendszeres tanítás következtében megtaníthatóak kisebb trükkökre is.

Megtalálható: Ausztrália területén. Floridában az elszabadult egyedek tovább szaporodva kolóniákat hoznak létre.

Természetes élőhelyek: Az élettérben nem válogat, mindenhol megtalálható ahol megfelelő mennyiségű élelmet, ill. ivóvizet talál.

Dekoráció elemei: Környezetében mindenképpen tegyünk több mászó ágat ahol megpihenhet, továbbá mozgásra ösztönözhetjük.

Odú mérete: 18x18x25 cm, 5 cm-es röpnyílással.

Környezet tulajdonságai: Hőmérséklet nyáron: 20-32 C˚. Télen: 8-20 C˚. Átmenetileg az alacsonyabb hőmérsékletet is elviseli fűtött odú esetén, -2 C˚ alatt a lábai megfagynak! Páratartalom: szárazabb, közepesen párás, illetve párásabb.

Test tulajdonságai: A 18 cm hosszúságú madár a valódi papagájok közé tartozik. Hasonlít is felépítésben nagyobb méretű rokonaihoz. Színezete rendkívül változatos, ezért leírni szinte lehetetlen. Az alapfaj homloka és arca sárga, pofatájékán kobaltszínű foltot visel. Torkán 4-6 darabból álló ovális foltsor látható. A fejtetőtől kezdődően a hátig megtalálható fekete tollak szegélyes sárga. Alsó szárnyfedői sárgászöldek.

A sok új hibrid változat miatt az alapvető ismertető jelek változhatnak. A madár minden esetben színes, foltos, hullámokkal lehet tarkított. A standard változatok méretben nagyobbak. Amiben viszont mindegyik színváltozat kifejlett egyede megegyezik, hogy írisze fehér. A lábai szürkéskékek, 0,9-1 cm hosszú csőre pedig szaruszínű.

A fiatalok mintázata halványabb, színezetük fakóbb. Viaszhártyájuk vöröseslila, íriszük pedig szürkés színezetű.

Eleségfajták: Fő táplálékát a különféle magvak, fűmagvak képezik. A kereskedelemben kapható hullámos papagáj eleség tökéletesen megfelel számukra alap eledelnek, kiegészítve vitamin készítményekkel. Kevés zöldséget, gyümölcsöt adhatunk neki, egyedenként eltérő lehet, hogy melyiket fogyasztják szívesebben. Megpróbálkozhatunk a tyúkhúrral is. A zöld eleségből kisebb adagokat kapjanak, hiszen kis mennyiséggel is beérik belőle egyszerre, megfelelő lehet számukra a teljesség igénye nélkül például az alma, körte, egyéb gyümölcsök, répa, saláta. Igazi csemege számukra is az apróra tört dió és a sajt!

Ivari különbözőségek: A kifejlett hímek viaszhártyája égszínkék, a tojóé pedig barnás árnyalatú.

Viselkedés: Alapjában véve a hullámos papagáj saját csapatában, kolóniájában békés. Más fajú madarakkal szemben lehet barátságtalan, különösen, ha nála kisebbek.

Együtt tartható fajok: Viszonylag békés madár, azért a párosítással legyünk körültekintőek, különösen egy szűk, zárt térben. A nimfa papagájjal jól megértik egymást. Nagyobb volierben, kisebb madárházban, már nagyobbak a lehetőségek.

Tulajdonság: A hullámos papagájok párban vagy kisebb-nagyobb csapatban sokat csipognak, ezzel megtöltve a teret ahová elhelyezésre kerülnek. Nem mondható hangosnak csicsergésük, hiszen a hullámos papagájnál vannak sokkal lármásabb madarak is! Szívesen kommunikálnak egymással, jobb híján más fajhoz tartozó madarakkal is. Mozgékony papagájok, hiszen inkább repülnek, vagy a szűk hely miatt ugrálnak, mint inkább másznak. Ezért sem szabad őket kis kalitkában hagyni senyvedni! Nagyobb madárházban, volierben megfigyelhető a madarak szabálytalan ívű, gyors röpte.

Megjegyzés: A megfelelően gondozott madarak 4-6 évig is élhetnek. A fiatal egyedek ivari meghatározása nehéz. Az idősebb példányoknál már könnyebb, kis odafigyeléssel jól szembetűnik a viaszhártyák közti különbség. A papagájok érdekében vásároljuk a homokot és ne az utcáról, játszótérről, építkezésről stb. szerezzük be, mert az sok veszélyes és végzetes fertőzés forrása lehet! A papagájokat gyakran látni újságpapíron gondozva, hát ezt gyorsan el kéne felejteni! Hiszen az újságpapír festékanyaga mérgező a madárra nézve, mikor az eleséget csipegeti róla, esetleg unalmában bedarálja, eközben festék kerül a szervezetébe, ami káros! Nem beszélve arról, hogy az újságpapír nem szívja magába az ürüléket, tehát szagosabb a madár. Végül, de nem utolsó szempont, hogy a papagájok az élelmen kívül időnként homokot is esznek begyük hatékonyabb működése érdekében, az újságpapírból nem képesek pótolni a hiányzó homokot! Mint már említettük a hullámos papagáj, úgy mint rokonai mozgékony állatok, tehát fontos számukra az egészséges fejlődés, illetve belső szervek helyek működése céljából a rendszeres mozgás. Ha kicsi a kalitkájuk engedjük őket ki a szobában szigorú felügyelet mellett! Ablak, ajtó ne legyen nyitva, különben megszökhetnek a madarak és nem biztos, hogy visszarepülnek. Ha más háziállatunk is van például kutya vagy macska, akkor még fokozottabb ellenőrzésre van szükség kiengedésük közben, nehogy más házi kedvenc kárt tegyen madarainkban. Nem kell aggódnunk a kiengedéskor azon, hogy madarunkat úgy kell levadászni, ha vissza szeretnénk tenni helyükre. A hullámos papagáj, ha megéhezik, visszamegy megszokott kalitkájába, tehát erre nem lesz gondunk. Viszont mielőtt kiengednénk madarunkat először szobánkban, szoktassuk új helyéhez, illetve magunkhoz őket, nehogy az új hely következtében barátságtalanok legyenek és nehezebben menjenek vissza. Ajánlatos a beszoktatást kivárni, ami néhány hét után meg is történik, addig legyünk kedvesek a papagájokhoz, etessük őket naponta, beszéljünk hozzájuk. Lehet addig meg is szelídülnek annyira, hogy a szobában való kiengedés után maguktól – ha hozzánk nem is – a közelünkbe jönnek. Kiengedés közben stressz forrás lehet számukra egy másik állat látványa, ezért az első időkben jobb elkerülni más házi kedvenc közelségét, aztán a későbbiekben a rendszeresen kiengedett madarak jobban tolerálnak más állatokat, nem jelent számukra felesleges stressz forrást.

Különlegesség: A hullámos papagás számtalan színváltozatban kapható. A tenyésztők az eredeti alapfajt és más attól eltérő mintázatú egyedek párosításából rengeteg új színváltozatot tenyésztettek ki! Nagyon sokféle árnyalatban és szín kombinációban láthatunk hullámos papagájokat. A standard változatok nagyobbak, szigorú tenyésztés mellett fenntartott szelekciók eredménye, ezért áruk magasabb.

Elismert mutációk: sötétzöld, sárga, kék, albínó.

Tenyésztés: A tenyésztés nem különösebben nehéz. Viszont ajánlott néhány alapszabályt betartani, hogy madaraink a lehető legjobb kondícióban legyenek és eredményesek maradjanak szaporításuk során. Célszerű megvárni az 1 éves kort, előtte ne engedjük őket párosodni, ha szükséges válasszuk őket szét időben. Legyen megfelelő a helyük, célszerű volierben gondozni őket. A nemeket különítsük el, csak párzás idejére engedjük őket össze. Kerüljük a beltenyésztést is! A közeli rokonságban álló madarakat ne engedjük párosodni egymással, például apát a lányával, anyát a fiával stb. Gondoljunk előre, hogy a szaporításhoz használt hullámos papagáj egyedek szín mintázata vajon milyen utódokat eredményezhet. Lehetőleg egy éven belül 2-3 alkalomnál többször ne engedjük szaporodni az összeszokott párt, párokat még akkor sem, ha ők szeretnének újabb fiókákat nevelni. Az eredeti alapfajból és az ismert mutációk keresztezéséből mi magunk is kitenyészthetünk új változatokat. Persze ehhez sok türelemre és hosszú időre van szükséges, míg stabilizálunk egy új változatot, különösen igaz ez a hullámos papagájra, hiszen alapjába véve már napjainkban is sok a változat, sok az örökíthető folt, hullám, szín stb. Az ismert papagájokon kívül bóbitás hullámos papagáj is kapható, melynek bóbitái lehetnek félkör-, hegyes- vagy kör alakúak.

A már szaporodott, egészségesen nevelt, megfelelő minőségű takarmány biztosítása mellett, a hullámos papagáj fészakalja 4-6 tojás lehet. Az első tenyésztéskor lehet kevesebb is. A papagájok kotlási ideje 18 nap. A fiókák kirepülési ideje a fészekből 30 nap. A fiatal madarak 3-4 hónapos korukra színesednek ki optimális környezetben, megfelelő méretű helyen, számukra szükséges tápanyag biztosítása mellett.

33 8531 22 december, 2013 Madarak, Papagájok december 22, 2013

Facebook Comments