Illik-e hozzám kisemlős?
  • Illik-e hozzám kisemlős?
  • Illik-e hozzám kisemlős?
  • Illik-e hozzám kisemlős?
  • Illik-e hozzám kisemlős?
Feltöltő:

Illik-e hozzám kisemlős?

A kis rágcsálók nagyon aranyosak, szőrösek, puhák, na de illenek hozzám? Ezt gyorsan kideríthetjük. Nem csak számunkra kell, hogy az új jövevény szimpatikus legyen, hanem a körülöttünk élőknek is. A klasszikus és már régóta szívesen gondozott kisemlősök közül az aranyhörcsög, tengerimalac és a törpe nyúl áll az első három helyen. Ezek alapvetően szelíd állatok, gyermekeknek is ajánlott, hiszen volt már elég idejük ’háziasodni’ a hosszú évtizedek alatt. Vannak viszont mostanság divatba jött kisemlősök is pl. deguk, patkányok, különféle egerek, mókusok, sünök, vadászgörények…

Illik-e hozzám kisemlős?

Illik-e hozzám kisemlős?

A klasszikusokkal nem tudunk mellé fogni, hiszen tényleg jó barátok lehetnek, ha figyelembe vesszük igényeiket, élelem szükségletüket. Természetesen az újonnan divatba jött állatok is jól gondozhatóak, de első kisemlősnek ajánlottabb az ismertebb fajokból választani. Nem csak azért, mert beszerzésük könnyebb, de jobban boldogulhatunk tartásukkal. Aztán a későbbiekben egy esetleges új állat bővítéssel megpróbálkozhatunk egy igényesebb és különlegesebb állatfaj tartásával is. Az utóbbiak többnyire nagyobb tartót és több figyelmet igényelnek gondozójuktól.

Az aranyhörcsögök, a tengerimalacok és a nyuszik nagyon hamar szelídülnek. Kézből is elvehetik a táplálékot. Ha már jól összehaverkodtunk velük, akkor egyszer-egyszer ki is engedhetjük őket a szobában. Arra figyeljünk, hogy a bejárati ajtót ne hagyjuk nyitva, nehogy megszökjenek. Bár az aranyhörcsög elég aprócska ahhoz, hogy akár a szekrény mögé bebújjon, ezért csak abban az esetben célszerű kiengedni, ha már eléggé megszelídült, hogy magától hozzánk jöjjön vagy csak állandó felügyelet mellett ajánlott. A tengerimalacok és nyuszik már nagyobb állatok, így nehezebben rejtőznek el. A megszelídült egyedek maguktól visszajönnek és könnyen megtaníthatóak a szobatisztaságra, macskaalom használatára. A tengerimalacok és törpe nyulak jó barátok lehetnek, ha kis koruktól fogva együtt nevelkednek. Bár a különféle fajok társításával vigyázzunk, hiszen sok állat a más fajú egyedeket betolakodónak tekinti, és gyakran összeveszhetnek egymással, ezért inkább ne kísérletezzünk.

Összességében a kisebb rágcsálók, kisemlősök is lehetnek kedves barátaink, ha jól neveljük és megfelelően gondozzuk őket. Kisebb lakástulajdonosoknak különösen ajánlottak, hiszen nem kell őket folyton sétáltatni, nem olyan zajosak, mint pl. a kutya mikor ugat és bérlakásokban a főbérlők jobban engedik a kisemlősök nevelését, mint pl. a kutyák és cicák tartását.

37 3234 28 december, 2013 Rágcsálók, Kisemlősök december 28, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?