Katar - A gyöngyhalászok és olajsejkek birodalma
  • Katar – A gyöngyhalászok és olajsejkek birodalma
  • Katar – A gyöngyhalászok és olajsejkek birodalma
  • Katar – A gyöngyhalászok és olajsejkek birodalma
  • Katar – A gyöngyhalászok és olajsejkek birodalma
  • Katar – A gyöngyhalászok és olajsejkek birodalma
  • Katar – A gyöngyhalászok és olajsejkek birodalma
  • Katar – A gyöngyhalászok és olajsejkek birodalma
Feltöltő:

Katar – A gyöngyhalászok és olajsejkek birodalma

Ha megkérdezzük az átlag embert, tudja-e hol van Katar, többnyire nemleges választ adunk. A tájékozottabbak talán tudnak annyit, hogy Ázsiában fekszik, és talán még annyit: fővárosa Doha.

Szó ami szó, elég kicsi országról beszélünk: területe körülbelül egy kilencede kis hazánknak, mondjuk akkora, mint két megye. De ha ez az aprócska ország az olajban gazdag Perzsa-öbölben fekszik, és a világ legmagasabb GDP-jét mondhatja magáénak, már más a történet.

Félsziget a félszigeten

Ha meg szeretnénk találni a térképen, Az Arab-félszigeten kell keresnünk. Ha végignézzük az északi partvonalat, akkor valahol középtájon találunk egy kicsi, tojás formájú kiszögellést – na az az. Szomszédai Szaud-Arábia és a Dubairól híres Egyesült Arab Emirátus.

A jó szomszédi viszony adott; mindhárom helyen abszolút monarchia, és természetesen a muzulmán vallás uralkodik. Az ország teljhatalmú ura jelen esetben az emír, aki olykor még a kirakatokból is ránk mosolyog, és természetesen országszerte nagy tiszteletnek örvend egész családjával együtt.

A másik uralkodó hatalom azonban még nála is erősebb: ez a sivatag. Az ország minden részén sivatag terpeszkedik, így aztán városokat leginkább a partvidéken találunk. Természetesen a településeket több sávos tükörsima aszfalt köti össze, és a városokban, így Dohában is, gombamód szaporodnak a felhőkarcolók és a plázák.

Az ország egyébként így, Katarként, csak a 70-es évek óta létezik. Ekkor vonultak ki az gyarmatosító angolok a Perzsa-öböl térségéből. Valószínűleg fájó szívvel…

Mihez kezd az ember, ha katari?

Lakói az olaj felfedezéséig gyöngyhalászatból és igazgyöngy tenyésztésből élnek.

Azóta viszont elszaladt velük a ló. Ez szó szerint értendő! A ló sport annyira népszerű az országban, hogy legutóbbi Nemzeti Vágtán is katari versenyző nyerte a nemzetközi fordulót. Nagy népszerűségnek hódol még a quad, a tenisz, a kézilabda és természetesen a foci.

Úgy tűnik Katar rendezheti a 2022-es futball világbajnokságot, és már most teljes foci-lázban ég mindenki. Örömükben újabb városrészt húztak fel például Doha mellett, hogy biztosan elférjenek majd a látogatók.És szabadtéri, illetve fedett sportközpontok, elsősorban a nők számára. Ottjártunkkor láttunk például egy női futót az egyik parkban. Természetesen edzőcipőben futott – és csadorban. Mivel ez nyilvános terület, adni kell az illemre! Egyébként a jobb felhőkarcolóknak is van saját kondi terme, külön férfi, női, és közös részleggel.

A sport mellett természetesen lehet még vásárolni rogyásig. Mivel rengeteg a pénz, a plázák egyre nagyobbak és szebbek, és természetesen az összes világmárka megtalálható bennük. Egy valamirevaló katari plázában korcsolyapálya is található, nehogy valamiből kimaradjanak. Egy sivatagi országban azért ez elgondolkodtató! És ha mindez nem lenne elég, van olyan, amelyikben még mini vidámparkot is elhelyeztek, játékgépekkel, mini hullámvasúttal és dodzsemmel.

És persze minden szinten található imaterem. Külön női, külön férfi szakasszal, hogy senkinek ne okozzon gondot a napi ötszöri ima elvégzése.

A katariak egyébként úgy tűnik, hajlanak a megalomániára. Mindenki hatalmas kocsikkal jár és irtó gyorsan vezet, az élelmiszerboltban pedig minden hatalmas kiszerelésben kapható. Még petrezselyemből is általános az egy kilós kiszerelés! Tény, hogy jóval nagyobbak a családok, de ennyire?

Saját terményeik persze nem nagyon vannak, de a török paradicsomtól a szaudi csirkéig, és a rejtélyes indiai gyümölcsökig bármi kapható. Ez utóbbiak fő felvásárlói egyébként valószínűleg a vendégmunkások.

A vendégmunkások földje?

Amit a született katari nem csinál, az az átlag munka. A helyi lakosok mindössze a népesség ötödét adják. Ők látják el a köztisztviselői és politikai posztokat, és ők vannak jelen a cégvezetésben. Persze csak a férfiak. A nők nem, vagy részmunkaidőben dolgoznak.

A fizikai munkákat általában indiaiak, fülöp-szigetekiek, pakisztániak és más szegényebb ázsiai országok lakói végzik, a szellemi munkákat pedig inkább európaiak. Ez utóbbiak között egyre nagyobb számban találunk görögöket a politikai helyzet miatt is, de természetesen vannak kint magyarok is, nem is kevesen.

És az ország folyamatosan nyüzsög, és szépül. A közbiztonság átlagon felüli (hiszen minden törvénytelenséget keményen büntetnek). Dohában mindenütt virágosládák, pálmafák, füvesített parkok és szökőkutak teszik kellemessé az ittlétet.

De a parkokban nagy hangszórókból hallatszik a madárdal, és mindenütt tiltó táblák utasítanak rendre. Szóval az ország valóban gazdag, de nagyon más világ. Érdemes elmenni, körülnézni, rácsodálkozni erre a világra. És aztán olyan jó újra itthon lenni megint!

4 4290 20 december, 2014 Csodás úticélok december 20, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?