Kihalt fajt utánoz a kígyó
  • Kihalt fajt utánoz a kígyó
  • Kihalt fajt utánoz a kígyó
Feltöltő:

Kihalt fajt utánoz a kígyó

Átveheti a másik hüllőfaj helyét?

Az úgynevezett mimikri különös jelenség az állatvilágban: néhány fajuk ugyanis mérges lények alakját veszi fel, így a ragadozók mind a veszélyes, mind pedig a teljesen ártalmatlan állatot békén hagyják. A mimikri iskolapéldája lehetne akár a királykígyó-korallsikló páros esete is; a kutatók azonban egy eddig szokatlan viselkedésformára lettek figyelmesek velük kapcsolatban.

Ha gyermekkorunkban érdeklődtünk a kontinensek, valamint azok növény- és állatvilága iránt, biztos ráakadtunk Sir Mortimer egy-egy kötetére. Ezen könyvek egyik példányából ragadt meg egy mondóka: „Piroshoz a sárga, megmérgez még máma. Piroshoz a fekete, nem mérgez meg sohase.” Ha e kis versikét a fejünkben tartjuk, meg fogjuk tudni különböztetni a fentebb már említett két kígyófajt egymástól. A sárga-vörös keleti korallsikló (Micrurus fulvius) halálos fenyegetés az ember számára, hiszen egyike a legerősebb méreggel rendelkező kígyóknak. Vele ellentétben a skarlát királykígyó (Lampropeltis elapsoides) csak a zsákmányainak jelent veszélyt. Utóbbi faj piros-fekete teste a gyakorlatlan szem számára teljesen megegyezőnek tűnhet a korallsiklóéval: ennek következében egyetlen állat sem kockáztatja az életét, és ha tudják, nagy ívben elkerülik e két hüllőfajt.

Micrurus fulvius – mérgező kígyó

Lampropeltis elapsoides - nem mérgező kígyó

Lampropeltis elapsoides – nem mérgező kígyó

Azt gondolhatnánk, hogy ez a két kígyó már nem sok meglepetéssel szolgálhat korunk kutatói számára – ez azonban súlyos tévedés. Christopher Akcali és David Pfennig (University of North Carolina) az 1970-es és a 2000-es évek között számtalan királykígyó-példányt gyűjtött be Sandhills környékéről (Észak-Karolina északi része), hogy megvizsgálják, történt-e valami változás a korallsiklók eltűnését követően. Tudniillik ugyanis, hogy a halálos mérgű faj még az 1960-as években kipusztult az észak-karolinai térségben. Akcali és Pfennig megdöbbentő felfedezésre jutott: az emberekre nézve ártalmatlan királykígyók egyre inkább átveszik a Sandhills körzetében kihalt korallsiklók helyét!

Természetesen a királykígyók nem változtak át az évtizedek alatt méreggel rendelkező gyilkosokká: mindössze arról van szó, hogy a királykígyók egyre inkább kezdik átvenni a keleti korallsiklók testének mintázatát. A szakértők a mimikri ilyen mértékű megnyilvánulásával eddig még nem találkoztak.

5 5667 17 december, 2014 Állati Hírek december 17, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?