Koalamackók
  • Koalamackók
  • Koalamackók
  • Koalamackók
  • Koalamackók
  • Koalamackók
Feltöltő:

Koalamackók

Mi sodorta őket idáig?

 

A koalák  (Phascolarctos cinereus) napjaik legnagyobb részét csak alvással töltik, és rendkívül válogatós teremtmények. Kizárólag az eukaliptuszfa leveleit fogyasztják,  így nincs szükségük vízre – még bennszülött nevük is azt jelenti: „akik nem isznak vizet”. A kivételes táplálkozási szokás is közrejátszhat abban, hogy ezek a békés erszényesek nemsokára eltűnhetnek az evolúció süllyesztőjében. Vagy mi is vétkesek lennénk az ügyben?

A közel 80 centméteres állatok egyetlen táplálékforrásának, az eukaliptuszfák leveleinek tápértéke jelentősen csökkent: köszönhető ez a levegő megnőtt szén-dioxid tartalma és hőmérséklete miatt. Az előzetes kutatások arra mutattak rá, hogy ez utóbbi változásban jelentős hatása van a túlzott károsanyag-kibocsátásnak és az egyre nagyobb méreteket öltő környezetszennyezésnek. Ian Hume, a koalákat vizsgáló és kutató ausztrál tudós így számolt be az esetről a canberrai tudományos konferencián: „Biztos vagyok benne, hogy a koalák eltűnnek mostani lakóhelyükről, még ha mi nem is látunk semmilyen változást az erdők szerkezetében és a fafajokban.”

A kihalás veszélye egyre inkább fenyegeti ezeket az erszényeseket. A Sydney-i Egyetem kutatója, Matthew Crowther nemrégiben arra hívta fel a figyelmet: ha nem ültetnek sürgősen fákat, amelyek védelmet nyújthatnak ezeknek a már-már emblematikus állatoknak a tikkasztó hőségben, a koalák is a kipusztult állatok listájára kerülhetnek. A koalák ugyanis napközben a nagy fák lombjai közé bújnak el a forróság és a bozóttüzek elől – minél magasabb a hőmérséklet, az álatok annál jobban keresik a sűrű lombok nyújtotta oltalmat.

Crowther megfigyelése során negyven koalát vizsgált meg, és három éven keresztül tanulmányozta azok élőhelyét, valamint táplálkozási szokásaikat. Ezek az élőlények egyébként különleges talpszerkezetüknek és éles karmaiknak köszönhetően másznak ügyesen a fákra. Reménykedünk benne, hogy a rémhírek ellenére még nem fognak eltűnni a plüssállatokra emlékeztető koalák!

3 2691 21 december, 2014 Végveszélyben december 21, 2014

Facebook Comments