Lakásszépítés
  • Lakásszépítés
Feltöltő:

Lakásszépítés

Ahogy magunkat is öltöztetjük, úgy környezetünket is folyamosan szépítjük, dekoráljuk. Puha meleg szőnyeget teszünk a padlóra, függönnyel csinosítjuk ablakainkat, a heverőt és az ülőgarnitúrát párnákkal rakjuk tele ízlésünknek megfelelően, hogy kellő összhangot hozzunk létre magunk és tárgyaink között. Nem csak ez teszi élhetővé otthonunkat, hanem a formák és a színek kavalkádja, melyeknek erős hangulati hatásuk van.

A gömbölyű íves formák az emberre jó hatással vannak, mert a szögletes felületek sokkal nagyobb szigorúságot közvetítenek. A gömbölyű, íves tárgyakat célszerű félkör vagy kör alakban elhelyezni, a szögletes tárgyakat egyenes vagy derékszögben. A színek megfelelő alkalmazásával környezetünket tágabbá, ill. a valóságnál melegebbé vagy hűvösebbé varázsolhatjuk. A világos színezetű mindig tágabb a sötétebb árnyalatok pedig alacsonyabb benyomást keltenek. A sötétebb szobákat melegebb, a világosabbat hidegebb színnel rendezzük meg. Az idősek szobájában derűt sugárzó (zöld) a gyermekekébe élénk színeket (piros, kék, sárga, rózsaszín) alkalmazunk. Minden helyiséget a megfelelő alapszínnel fessünk le. Ne keverjük a túl eltérő tónusokat egymással. Törekedjünk a harmonikus színválasztásra, így a helyiség eltérő falainak színezet is jól passzolhat egymással. A szoba fal választott színének különböző árnyalatait használva vásároljunk függönyt, kárpitot, díszpárnákat stb.

Ha megadtuk szobánk alaphangulatát a fal színével, foglalkoznunk kell a kiegészítők és a bútorok kiválasztásával. Arra kell figyelni, hogy ezek a színek és a színeket árasztó hangulatok felszínre törhessenek, ne nyomja el azokat a bútorok és díszítőelemek sokfélesége. Ha alkalmunk van rá, ne zsúfoljuk tele szobánkat nagy, teret elfoglaló bútorokkal, legyenek összhangban a szoba méretével. A nagy tároló helyet biztosító szekrénysort napjainkban nagyon jól helyettesíti a gardróbszekrény. Az egyéb dolgok tárolására használhatunk polcrendszert, mely áttekinthetősége miatt is kedvünkre lehet. A bútorokat lakásunkban ritkán változtatjuk. Textilalapú kiegészítőket, melyek jobban kötődnek a divathoz és nagyobb szerepet töltenek be a hangulat kialakításában, könnyebben cserélhetjük.

A színek jellemzése:

Fehér: Tiszta, világos, ünnepélyes hangulatot kölcsönöz.

Sárga: Világos, könnyű, élénkítő hatású, a fiatalság színe, de hamisság, irigység és féltékenységet is társítanak hozzá.

Szürke: Semleges, unalmas szín, egyhangúságot tükröz.

Rózsaszín: Kevésbé erős árnyalata kedvességet, vidámságot, bájosságot, kislányos hatást kölcsönöz.

Narancs: A Nap színe, élénkítő, meleg, serkentő hatású, az életöröm a háziasság színe.

Vörös: Aktív, szenvedélyes hatású, tüzes szín. A szerelem színe.

Világoskék: Az égbolt színe, a szabadságvágy jelképe.

Sötétkék: A hűség színe.

Kék: Hűvös, tiszta szín, nyugodtságot sugároz. A lelki békét éreztetni.

Zöld: A természet színe, üdítő, a csend, az élet, a megújulás és a reménység jelképe.

Barna: Nehéz szín, de emellett nyugtató hatás is lehet, földszínűség és az állandóság jelképe.

Fekete: Sötét nehéz élettelen szín, ünnepélyes és egyben komor. lehet a gyászt és a szomorúságot idézi meg.

Mindenki az egyéniségéhez passzoló színeket válassza ki a harmonikusság jegyében.

42 2765 21 december, 2013 Dekor ötletek december 21, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?