Leopárdgekkó
  • Leopárdgekkó
  • Leopárdgekkó
Feltöltő:

Leopárdgekkó

A leopárdgekkók napjainkban a legkedveltebb terráriumi hüllők közé tartoznak. Mivel tartásuk relatív egyszerű, így kezdők is bátran megpróbálkozhatnak vele, kis odafigyeléssel sokáig élvezhetik majd e kedves kis állatok társaságát. Ezek a szép, hátukon foltokkal tarkított gekkók 20-25 cm-esre is megnőhetnek, felnőtt kori súlyuk 45-65 gramm.

A természetben leginkább sziklás, száraz füvespusztákban és sivatagokban találhatóak meg Ázsia déli részein, főként Afganisztán, Pakisztán, Észak- Nyugat India és Irán területein. A téli, hidegebb hónapokban a hőmérséklet itt 10°C alá is csökkenhet, ezt az állatok a talajba beásva magukat vészelik át. Melegebb napokon napközben inaktívak, sötétedéskor, illetve hajnalban, a kedvezőbb hőmérsékletű órákban mozognak.

A leopárdgekkók szeretnek vadászni, étrendjüket főképp tücskök, hangyák, pókok, molylepkék, lisztkukacok, esetleg ritkán szopós egerek alkotják. Fogságban is élőeleséggel tápláljuk őket, hogy ezzel elfoglaltságot adjunk nekik, legyen lehetőségük vadászni. Vadászat közben, csakúgy mint az igazi leopárdok, farkukat csapkodva lesnek prédájukra, mielőtt lerohannák. Étrend kiegészítőként célszerű az eleségüket kalcium porral beszórni, és alkalmanként D3 vitamint is adni nekik. A gekkók a raktározott zsírt a farkukban tárolják, ezért farkuk vastagsága alapján könnyen felbecsülhető tápláltságuk mértéke.

Mint minden hüllő, a leopárdgekkók is rendszeres időközökben levedlik a bőrüket. Ez a felnőtt példányoknál havonta, fiatalabbaknál akár kéthetente is megtörténhet. Vedlés előtt néhány nappal a régi bőr beszürkül, majd felrepedezik, ahogy az állat a kövekhez dörzsöli magát. Ebben az időszakban az állatnak nagyobb nyugalomra van szüksége, és sokszor nem is táplálkozik. Figyeljünk a terrárium megfelelő páratartalmára, mivel túl száraz levegő esetén nehezebben tudja a száraz bőrt levedleni magáról. Az ujjak környékén szokott leggyakrabban problémát okozni a le nem vedlett, régi bőr. Ebben az esetben párásítással, a végtag vízben áztatásával próbáljuk felpuhítani a száraz bőrt, majd vékony csipesszel, igen óvatosan távolítsuk azt el. A nem eléggé felpuhult bőr feltépése sérüléseket is okozhat, ugyanakkor az el nem távolított bőr az ujjak elhalását is okozhatja, tehát mindenképp ügyeljünk rá, hogy a vedlés rendben lezajlik-e minden esetben! A leopárdgekkó vedlés után meg is szokta enni a levedlett bőrt. Erre több teória is született: egyesek szerint így próbálnak vitaminokat vagy proteint visszanyerni; míg mások úgy tartják, a természetben áruló jel lenne a levetett bőr a ragadozók számára.

A párzási időszak általában nyárra esik. A sikeres párzást követően 21-28 nappal a nőstény általában 2 tojást tojik. A tojásban a gekkók 45-60 napig fejlődnek. A sikeres szaporulathoz szükséges a nőstény kalciumban gazdag táplálékkal való táplálása, valamint a megfelelő páratartalom a kis gekkók kikeléséhez.

43 3949 08 január, 2014 Terrarisztika január 8, 2014

Facebook Comments