Lovak és a bio-üzemanyag!
  • Lovak és a bio-üzemanyag!
Feltöltő:

Lovak és a bio-üzemanyag!

Lovak beléből származó enzim lehet a megoldás a bio-üzemanyag előállításában!

Tudósok lovak székletében és béltraktusában találták meg azt a lehetséges enzimet, mely képes lehet forradalmasítani a bio-üzemanyag gyártását.

A bio-üzemanyag gyártás során az emberi fogyasztásra nem alkalmas, mezőgazdasági eredetű növényi hulladékból származó cellulózt használják fel. A cellulóz azonban a sejtfalban, a lignin kemény, térhálós szerkezetébe van beépülve.  A bio-üzemanyag gyártása során a lignint egy költséges előkezelés során távolítják el a sejtekből, majd az enzimek egy csoportja a cellulózt cukrokká bontja. Ezután, hasonlatosan például a sör- vagy borgyártás során végbemenő folyamatokhoz, az előállított cukrokat a mikrobák fermentálják, ezáltal alkoholt állítva elő az üzemanyagokhoz, vagy akár műanyaggyártáshoz szükséges anyagokat.

Az eljárás, mely során a növényi cellulózt feltárják, bonyolult és költséges, hiszen a legmegfelelőbb enzim keveréket kell megtalálni. Nemrégiben felfedezték, hogy egy, a lovak székletében és béltraktusában előforduló gomba faj kiválóan alkalmas lehet erre a célra. A gomba a lovak belében a ligninben gazdag anyagokon tenyészik, és cukorrá bontja azt az állat számára.

A nagytestű növényevők, például a lovak és tehenek bélrendszerében termelődő enzimek korábban is a kutatások fókuszában voltak, de ezelőtt a baktériumok által termelteket vizsgálták főként.

A Kalifornia Egyetem kutatói jelenleg azon dolgoznak, hogy a lovak beleiben élő gombák enzimeinek előállításáért felelős géneket feltérképezzék, és a könnyen szaporítható élesztőgombába ültessék át őket géntechnológiai módszerekkel. Ezt követően laboratóriumi körülmények között lehet majd előállítani nagy mennyiségben, olcsón a cellulózbontó enzimeket, melyek megkönnyítik majd a bio-üzemanyagok előállítását növényi alapanyagokból.

36 4270 26 december, 2013 Állati Hírek december 26, 2013

Facebook Comments