Macskatartás lakásban: felelősség és odafigyelés
  • Macskatartás lakásban: felelősség és odafigyelés
  • Macskatartás lakásban: felelősség és odafigyelés
Feltöltő:

Macskatartás lakásban: felelősség és odafigyelés

Új kis jövevénnyel bővült otthona, és szeretne már a kezdetekkor kifogástalanul gondoskodni róla? A harmonikus ember-állat kapcsolathoz elengedhetetlen, hogy mindkét fél jól érezze magát, ez pedig együttműködést követel meg a gazditól és a kis szőrmóktól is. Hazánkban legalább annyian rajonganak a macskákért, mint a kutyákért, bár a két tábor más és más jellemvonásaik miatt választja kedvenceit. Kutyatartóként talán furcsa lehet egy olyan állatot előnyben részesíteni, amely bizony gyakran önfejű és magának való, ám aki már szívébe fogadott egy cicát, pontosan tudja, hogy a doromboló négylábúak is ragaszkodó, szeretetet és törődést igénylő jószágok.

Manapság a boltok polcain sorakozó kiegészítőknek és felszereléseknek köszönhetően nem jelenthet problémát a cicák lakáson belüli tartása sem, bár kétségtelen, hogy nagyobb odafigyelést igényelnek ebben az esetben. Mivel az utcán számos veszély leselkedik rájuk, így kertes otthon esetében a házat övező közvetlen környezetet, valamint a kerítést is célszerű macska biztosra alakítani. Napjainkban egyre többen tartanak cicát lakótelepi lakásban is, melyről a vélemények igencsak megoszlanak. A kellő ápolással és gondozással azonban a cica tökéletesen alkalmazkodik a környezethez. Amire érdemes felhívni a figyelmet, az a kandúrok még időben történő ivartalanítása, ellenkező esetben a területjelölés kellemetlen foltjai tarkítják majd otthonát.

De vajon mire lesz szüksége, ha egy cicával szeretné megosztani otthona kényelmét a jövőben? Az etetőtálkák mellett már az első együtt töltött napon sem hiányozhat az alomtálca. A növendék állatok ügyetlenkedhetnek használata közben, nekik a fedett változatot szokták ajánlani, de a nagyobb cicáknak ez már nem túl kényelmes, számukra magas fallal és viszonylag nagy alapterülettel kialakított illemhelyet érdemes választani. Bár a szilikonos almokról a gyártók előszeretettel állítják, hogy akár egy hónapot is kibírnak, de a gyakorlat azt mutatja, hogy hetente legalább kétszer ajánlott kicserélni az almot. A macska rendkívül kényes állat, nem szívesen lép piszkos helyre akkor sem, ha saját toalettjéről van szó.

Az energikus mindennapok és az egészséges fejlődés érdekében javasoltak a minőségi macskaeledelek. A lakásban tartott kedvencek hajlamosak folyton a tányér körül sündörögni, ám ne engedjen a dorombolással fűszerezett kérlelésnek, ellenkező esetben könnyen elhízás lehet a vége.

Már az első hetek alatt tapasztalhatja majd, hogy cicája előszeretettel élezi karmait a bútorokon. Ezt megelőzendő kitűnő kaparófákat szerezhet be számára, de számos izgalmat kínáló cicabútorral is meglepheti kedvencét. Azt azonban ne várja, hogy a kisállat a számára gondosan előkészített fekhelyet választja, hiszen jórészt ott tér majd nyugovóra, ahol neki éppen tetszik. Ennek ellenére állandó, kifejezetten a szőrmók számára kialakított helyről mindenképpen ajánlott gondoskodnia.

Mivel lakásban nem jut elegendő zöld növényzethez a cica, így hajlamos a szobanövények leveleinek rágcsálásával elérni, amit egyébként a fű evésével szokott, mégpedig a gyomrába került szőrtől történő megszabadulást. Macskafű vásárlással, vagy egy edénybe fűmag vetésével biztosíthatja számára, hogy ne képződjenek szőrgombócok hasában.

A felelős állattartás minden nap odafigyelést és törődést követel majd Öntől, így érdemes átgondolni, hogy lesz-e ideje eleget foglalkozni kedvencével. Legalább 12-14 évre társául fogadja a kisállatot, ezt feltétlenül tartsa szem előtt a döntésnél. A kezdeti nehézségek ellenére az évek során összecsiszolódnak majd és igazi családtag válik a cicából, aki önfejűsége, makacssága és önzősége ellenére is igazán szerethető kedvencnek bizonyul. Ha tiszteletben tudja tartani az állat akaratát, az dorombolással és ragaszkodással hálálja meg a szeretettel és ugyanakkor a kellő szabadság megadásával társuló gondoskodást.

27 3266 09 június, 2014 Kutya, Cica június 9, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?