Mi fán terem a kesudió?
  • Mi fán terem a kesudió?
Feltöltő:

Mi fán terem a kesudió?

Miközben ezeket a sorokat írom, éppen kesudiót ropogtatok. Ma már szinte minden élelmiszerboltban kapható, holott húsz éve még azt sem tudtuk, hogy létezik. De vajon tudjuk-e mit eszünk igazából? Honnan származik? Fán nő vagy bokron? És egyébként is… mitől ilyen drága?

A helyzet az, hogy aki kesudiót eszik, igazából almamagot eszik. A kesudió ugyanis a kesualma magja. A kesufa egy örökzöld szömörceféle, ami 5-10 méter magasra nőhet. Szüretelni általában  a fa 3-5 éves korától lehet.

Maga a gyümölcs a birsalmára vagy a körtére  hasonlít leginkább, azt leszámítva, hogy ennek a magja kívül található, a gyümölcs alján. Na ennek a kb. 2,5 centis magnak a belsejét ropogtatjuk, mikor kesudiót eszünk. Természetesen pörkölve, mert a magot fedő dupla héjréteg között erős, maró hatású anyag van, amitől így lehet a legegyszerűbben megszabadulni.

 Egy fáról átlagban 5-50 kg dió szüretelhető. Ha ehhez hozzávesszük még a szállítási költségeket is, már lehet némi fogalmunk arról, miért számít a drágább olajos magvak közé.

A helyiek egyébként megeszik a kesualmát is, ami állítólag C vitaminban gazdag és felettébb ízletes, bár kissé savas, bolyhos ízt kelt a szájban. Mivel azonban ez a gyümölcs eredetileg trópusi és szubtrópusi éghajlaton honos, és nehezen szállítható, nálunk nem nagyon lehet ilyesmit találni.

Egyébként Közép-Amerikától ÉK-Brazíliáig őshonos, de a fő kesutermesztők közé tartozik India, Nigéra, Tanzánia, Mozambik, vagy akár Indonézia is. Érdekesség, hogy Mozambikban például esküvői szertartásokhoz is kapcsolják, és afrodiziákumként tartják számon.

A kesunak az íze mellett, számos egyéb előnye is van. Gazdag B vitaminban, jódban és magnéziumban. Ez utóbbi miatt nyugtatóan hat, ha idegesek vagyunk. Érdemes például nehéz vizsgák előtt elrágcsálni pár szemet, de segíti a nyugodt alvást is. Tartalmaz aztán cinket is, ami az immunrendszert erősíti, és kalciumot meg vasat is. Így aztán a vashiányban és csontritkulásban szenvedők kedvelt csemegéje is lehet. Ráadásul csökkenti az éhségérzetet, ami szintén nem utolsó szempont. Főleg a téli időszakban, amikor több nehéz, zsíros ételt eszünk.

Arra viszont figyelni kell, hogy egy éves kor alatt ne adjuk a babáknak, mert allergiás reakciót válthat ki. A kesu allergia pedig, bár hasonlít a mogyoró allergiához, sokkal intenzívebb tüneteket produkál. És  mivel egyre elterjedtebb, a pestó szósztól a különböző testápolókig sok mindenben előfordul.

Mindent összevetve a kesu hódító hadjáratával egyre több helyre jut el a világon. És ahova elért, ott marad is, mert ennek a csemegének nehéz ellenállni. És egy szem sohasem elég…

18 3808 12 június, 2014 Az egészségben június 12, 2014

Facebook Comments