Mini vitorlavirág a terráriumban
  • Mini vitorlavirág a terráriumban
  • Mini vitorlavirág a terráriumban
  • Mini vitorlavirág a terráriumban
  • Mini vitorlavirág a terráriumban
  • Mini vitorlavirág a terráriumban
  • Mini vitorlavirág a terráriumban
Feltöltő:

Mini vitorlavirág a terráriumban

Szobanövényként már jól ismert vitorlavirágnak létezik egy mini változata is, ami nagyon jól gondozható párás terráriumi környezetben! Néhány alapvető életfeltétel biztosítása mellett a növény szépen fejlődik és virágokat is hoz.

Családnév: Araceae – Kontyvirágfélék családja

Nemzetség latin neve: Spathiphyllum

Faj neve: wallisii Hobbit

Egyéb nevek: szpatifillum

Megtalálható: A természetben ez a mini változat nem fordul elő.

Hőmérséklet: Egész évben megfelel számára a 18-28 C˚közötti szobahőmérséklet.

Fényigény: Átlagos szórt fény már tökéletesen elegendő a növény számára.

Vízigény: Vízigénye közepes, esetleg valamivel magasabb, ami elsősorban környezetének páratartalmától függ.

Páratartalom: Közepes vagy magas páratartalom mellett marad igazán szép.

Szaporítás: Legegyszerűbben tőosztással szaporítható.

Kártevők: A növény ellenálló, ha mégis kártevők támadnák meg, azok többnyire levéltetvek lehetnek.

Bővebb ismertető:

Az eredeti vitorlavirág alapfajok Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdeiben őshonosak, ezért a növény előnyben részesíti a párásabb élettereket! Az aljnövényzet részeként találkozhatunk vele az erdők mélyén. Mivel az erdők aljnövényzete kevés fényt kap, így a növény nem fényigényes. Ez a miniatűr vitorlavirág maximum 15-20 cm-re fejlődik, tehát ideális zárt helyek díszítésére!

Az itt bemutatott vitorlavirág változatnak a levelei keskenyek, lándzsa formájúak, csúcsuk hegyben végződik. Leveleinek színezete intenzív zöld, fényes csillogással. Az erezet jól kivehető. A levelek fölé emelkedő virágszárak végén torzsavirágzatot fejleszt, amit legtöbbször fehér, ritkább esetben krémszínű buroklevél vesz körül, ami idővel bezöldül. A növény optimális környezeti feltételek mellett hónapokig is virágozhat! Az elvirágzott részt, bezöldülés után távolítsuk el, nem hullnak a szirmai, nem okoz nagy gondod a terraristáknak eltávolítani és karbantartani, miközben virágaival igazán impozáns díszévé válik minden terráriumnak.

A vitorlavirág nagyon toleráns a különféle környezeti feltételekkel szemben. A legjobban mégis közepesen párás és párás területeken díszít igazán. Sokszor tartják nagyobb méretűre fejlődő rokonait száraz szobalevegőn, amit nem igazán kedvel, olyan élettérben leveleinek széle, illetve csúcshajtásai beszáradhatnak és a bőséges virágzás is elmarad! Bár az újabb szelekciók egyre jobban viselik a mi éghajlatunkon uralkodó klímát, de azért nem hazudtolják meg eredetüket, hogy valójában ezek a növények igazi trópusi esőerdei növénykülönlegességek leszármazottjai! A vitorlavirág kis oldalsarjakat fejleszt, így bokrosodva kis csoportokat alkot. A bokrosodás mellett a folyamatos virágzásra is ügyelnek, hogy minél több virággal örvendeztessék meg gondozóját. A hirtelen bekövetkezett hőmérséklet ingadozásokat nem kedveli, ha az éjjeli és nappali hőmérséklet között van némi különbség és ez rendszeres, a növény nem sínyli meg. A huzatot nem bírja, hasonlóan trópusi társaihoz! A szellőztetést nem bánja, de a folytonos huzat ártalmára van. A növény az emberre mérgező lehet, bőrirritáció léphet fel, virágzata allergiás tüneteket is okozhat, bár ez inkább az eredeti alapfajokra igaz, a hibrid változatok mérgező koncentrációja csökken, szinte nulla. Az állatokra nincs semmilyen káros hatással!

A növény nyirkos területek lakója, tehát a kiszáradást rosszul tűri! Szárazság következtében a növény csak senyved, levelei lankadtak, kifakulhatnak, elveszítik szép fényes, mélyzöld színezetüket. Tehát, ha szomjas a növény az rögtön meglátszik rajta, ilyenkor öntözzük meg alaposan, de ne annyira, hogy gyökérzete vízben álljon.

Trópusi eredete miatt a növény nem bírja a túl alacsony hőmérsékletet. Az optimális hőfok nyáron 20-30 C˚ között változhat, télen ne tegyük 16 C˚-nál alacsonyabb hőmérsékletű helyiségbe. Átmenetileg elviseli a hűvösebbet is, de a tartós hidegre levélsárgulással reagál.

A növény előnybe részesíti a közepes vagy annál valamivel erősebb szórt fényt. A túl sok megvilágítás nem kedvez a fejlődésére nézve. A legtöbb trópusi területek rekonstruálására használt fényforrás megfelelő a vitorlavirág számára is. Ha a tartani kívánt élőlények melegítő lámpát is igényelnek napfürdőzéshez, akkor annak közelébe ne ültessünk trópusi növényeket, különben a magas hőmérséklet hatására megéghetnek azok levelei és az égési sérülések nem mutatnak túl jól, sok időre van szükség, míg a növények kinövik a régi megsérült leveleket és újakat fejlesztenek, ami csak akkor igaz, ha új helyre ültetjük őket vagy a lámpát helyezzük egy másik helyre. Közvetlen napfény ne érje a növényt, különösen nyáron a déli perszelő napsütés lehet ártalmas.

A vitorlavirág kedveli, ha ültető közege egyenletesen nyirkos, a teljes kiszáradást nem bírja! Gyakori vízhiány következtében a növény elpusztul. Legjobb számára az egyenletesen nyirkos föld. Ajánlott a terrárium aljába vízelvezető réteget tenni, hogy a felesleges öntözővíz oda gyűlhessen össze, ne a földet iszaposítja el és a növények gyökérzete abban álljon. Egyenletes öntözés mellett marad szép és életerős a növény, min t minden trópusi erdei, esőerdei növény.

A fentiekből már kiderül, hogy páraigénye magas, tehát száraz levegőn ajánlatos pótolni annak hiányát. Zárt térben például egy terráriumban egyszerűbb a dolgunk, hiszen ott a páratartalmat könnyebb kialakítani és szinten tartani. Ha a földjét egyenletesen nyirkosan tartjuk, a növények elegendő páratartalmat termelnek fotoszintetizálásuk közben, így nem fontos leveleit külön permetezni. Ha mégis szeretnénk, vagy olyan párásító készüléket használunk, a növénynek nincs ártalmára.

A vitorlavirág legegyszerűbben tőosztással szaporítható. Az idősebb bokros egyedeket tavasszal szétszedhetjük, és külön ültethetjük cserepekbe vagy egymástól távolabbi helyre terráriumban, floráriumban.

Optimális környezetben a növényt nagyon ritkán támadják meg kártevők. Ha mégis, az más növényekről mehet rá. A legyengült egyedeket lephetik el csak kártevők, például ha a növényt túl száraz és alacsony páratartalmú környezetben gondozzuk. Bár az utóbbi egy trópusi, szubtrópusi területet rekonstruáló élettérben nehezen érhető el, hiszen aki rendszeresen gondozza terráriumát, annak biztosan betegségektől mentesek állatai és szépek, egészségesek növényei.

11 3536 06 május, 2014 Terrarisztika május 6, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?