Moha a tálban
  • Moha a tálban
  • Moha a tálban
Feltöltő:

Moha a tálban

A különféle moha fajok nagyon dekoratív megjelenésűek lehetnek.  Nem hiába, sokan szívesen tartanák őket. Bár gondozásuk nem éppen a legegyszerűbb feladat, de azért nem lehetetlen.

Hozzávalók:

1 db üvegből készült tál

1 csomag tőzeges földkeverék

Több darab moha, tetszés szerint más növényfajok

Ha szükséges ágak, gyökerek vagy termések a dekoráláshoz

Ha szeretnénk ágakat, gyökereket, azok fixálásához ragasztó

A moha tálhoz használt üvegedény bármilyen formájú lehet. A lényeg, hogy az általunk tartani kívánt moháknak, esetleg más növényeknek elegendő szabad helyük legyen a megfelelő növekedéshez. Bár a moha növények viszonylag alacsonyak, de oldalirányban nekik is szükségük van terjeszkedésükhöz szabad helyre. Ha mohákon kívül más növényeket is szívesen ültetnénk, elsősorban olyan fajok közül válasszunk, melyeknek nagy a pára, illetve vízigénye. Ellenkező esetben biztosak lehetünk benne, hogy a helytelenül összeválogatott társak kárára mehet a mohák igényei kielégítése közbeni gyakori öntözés, párásítás. Nem ritkán találkozhatunk a neten pozsgás növények mellé telepített moha fajokkal. Ez az elkészítés pillanatában nagyon jól mutat, hiszen keverednek a különféle helyekről származó fajok, de az biztos, hogy a dekoratív megjelenés csak átmeneti. Hiszen a pozsgás növények nem igényelnek gyakori párásítást és túlzott öntözést sem! Ennek fényében hamar rothadásnak indulnak szépen telepített pozsgás növényeink, ha viszont keveset öntözünk és nem párásítunk, moháink látják ennek kárát, hamar elszáradnak. Tehát a fentiekből is kiderül, hogy amit látunk a neten az nem biztos, hogy életszerű, és a mindennapi gyakorlatban is működik. Ezért gondosan válasszunk moháink mellé növényeket, ha nem elégszünk meg a különféle moha fajok nyújtotta természetes hatással.

Mohából számtalan faj található meg a természetben. A mi éghajlatunkon élő mohák nehezen gondozhatók egész évben egyenletes hőmérséklet mellett, viszont trópusi társaikkal már könnyebb dolgunk van. Utóbbi csoport tagjainak egész évben megfelel az átlagos 14-28 C°-os hőmérséklet!

Ha egy hűvösebb, fényszegényebb helyiséget szeretnénk dekorálni – az összes odatett, számunkra kedves növény tartásának nem felelet meg – jöhet a mohatál! Ilyen helyiség lehet pl. egy folyosó, átjáró, fényszegényebb, keveset használt szobasarok stb. ahová egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés fény szűrődik be. A moha jól bírja a hűvösebb helyiségek hőmérsékletét, továbbá a kevés fényt. A teljesen sötét helyek a mohák számára sem ideálisak, utóbbi esetben pl. egy lámpával biztosíthatjuk a kiegészítő fényforrást.

Ha megvan a moha beültetés végleges helye, illetve az elkészítéshez szükséges hozzávalók, gyorsan összeállíthatjuk. Nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen mohák esetén nem szükséges drénréteg kialakítása, mindjárt jöhet a tőzeges földkeverék. Ha szinteltolásos végeredményt szeretnénk, alakítsuk ki az egyenetlen szinteket, kissé nyomkodjuk meg az erősebb tartás érdekében. Ha ágakat és gyökereket is szeretnénk elhelyezni, azt ragasztó segítségével erősítsük a tál aljához még mielőtt bármit is beletennénk, hogy a tál alja sima legye. A ragasztáshoz megfelelő az erősebb pillanatragasztó is, illetve a ragasztó pisztoly használata. A dekoráció végleges elhelyezése, odaerősítése után jöhet az ültető közeg. Ha mohákon kívül más vízigényesebb fajokat is telepítünk azokat most tegyük meg. Vegyük ki cserepükből, majd ültessük olyan mélyre, hogy a növény ne legyen se mélyebben, se magasabban, mint előtte a cserépben. Ha csak mohákat szeretnénk, rendezzük el őket ízlésünknek megfelelően. Kissé nyomkodjuk a földhöz őket, de ne erősen, nehogy sérüljenek. Ha szeretnénk még valami hatásfokozót, jöhet néhány természetes dekorációs elem, pl. száraz termések. Ez után nincs más dolgunk, mint belocsolni a moha tálat, megpermetezni lakóit és végleges helyére tenni! Öntözéshez és párásításhoz ajánlott a lágy víz, forralt víz, esővíz, hólé használata, hogy a kemény csapvíz ne hagyjon maga után sem a növényeket sem pedig az üvegtál falán vízköves foltokat!

17 7554 24 október, 2014 A tálban október 24, 2014

Facebook Comments