Nagy föld alatti  'óceánt' fedeztek fel...
  • Nagy föld alatti  ‘óceánt’ fedeztek fel…
Feltöltő:

Nagy föld alatti ‘óceánt’ fedeztek fel…

Milyen kincsek lapulhatnak a lábunk alatt?

 

A víz nemcsak az emberi szervezet számára bír hatalmas  jelentőséggel:  élőlények millióinak nyújt otthont, életteret,  ahol nap mint nap vadásznak, táplálkoznak, szaporodnak. Ugyanakkor ennek az elemnek szerepe van például a felhők képződésében is.  Két tudós azonban meglepő felfedezésre jutott, s olyan helyen találtak vizet, hogy arra az Olvasó talán nem is gondolna.

A fantasztikus felfedezésről készült tanulmány két szerzője Steve Jacobsen geofizikus (Northwestern University) és Brandon Schmandt szeizmológus (University of New Mexico). Jacobsen és Schmandt a nagy mélységekből előkerült, brazíliai ringwoodit (ringwoodite) elemzése után vonta le azt a következtetést, mely szerint bolygónk mélyén nagy mennyiségű víz létezik. Bár ez sokak számára újdonság lehet, a geológusok már régóta sejtették, hogy a talajszint alatt, körülbelül 400–670 kilométeres mélységekben annyi víz rejtőzik, amely kiteszi óceánjaink teljes víztömegét. A nagyon ritka ringwooditról maga Jacobsen számolt be részletesen: „A ringwoodit mondhatni olyan, mint legfőbb tisztálkodó eszközünk, a szivacs – úgymond felszívja magába a vizet. Az ásvány kristályszerkezetének köszönhetően megköti a hidrogént, így csapdába ejtve a vizet. Mindezek után úgy vélem, Földünk mélységeiben rengeteg víz lehet elraktározva.”

A tudományos-fantasztikumon felnőtt, vagy az azt kedvelő olvasók biztosan fellelkesültek az olvasottak láttán, s lelki szemeik előtt máris felvázolták a Jules Verne-i világot, ahol bolygónk középpontjában ismeretlen lények élnek egy teljesen felfedezetlen környezetben. Számukra viszont van egy rossz hírünk: a Föld alatti víz nem verdesi titkos világok partjait, hiszen ez a mennyiség a kőzetek, ásványok belsejében található meg.

(A cikknél látható fénykép csak illusztráció!)

9 1510 08 december, 2014 A Földön december 8, 2014

Facebook Comments