A nemet váltó bohóchalak
  • A nemet váltó bohóchalak
  • A nemet váltó bohóchalak
Feltöltő:

A nemet váltó bohóchalak

A bohóchalak bizarr élete.

A 2003-ban mozikba került Némó nyomában című animációs rajzfilm egy csapásra a gyermekek kedvencévé vált; azonban ha a csöppségek megtudnák a szörnyű igazságot hősükkel kapcsolatban, nyomban szétszaladnának a szélrózsa minden irányába a rémülettől. A bohóchalak ugyanis nem azok a kedves állatok, aminek elsőre látszanak…

Némó egy közönséges bohóchal, tudományos nevén Amphiprion ocellaris. Ázsia és Ausztrália trópusi vizeiben honosak, és szoros kapcsolatot ápolnak bizonyos viaszrózsákkal. A viaszrózsák karjainak csalánozósejtjei a legtöbb hallal egyből végeznek, ám a bohóchal immunis a méreggel szemben. A korallsügérek – akárcsak Némó – otthonukként tekintenek a csalánozókra, és a karok közé húzódnak vissza, ha ellenség támadná meg őket. A közönséges bohóchal a Heteractis magnifica, a Stichodactyla gigantean és a Stichodactyla mertensii viaszrózsa-fajokkal él szimbiózisban. A két állat különös kapcsolata a rajzfilmből is kiderült. Azonban az Amphiprion családba tartozó halak tartogatnak egy kevésbé kellemes meglepetést is az ifjú rajongók számára.

A család huszonnyolc fajának mindegyike ugyanis hímként kezdi az életét, és csak később válhatnak bizonyos példányok nemet. A bohóchalaknál a nőstényeké a domináns szerep, a nagyobb példányok minden esetben közülük kerülnek ki. Ők is védelmezik agresszívebben a területüket. Ha egy bohóchal-csoportban elpusztulna a vezető nőstény, úgy a legnagyobb hím egyed töltené be a megüresedett szerepet – és ilyenkor kerülhet sor többek között a nem váltásra is.

Bár a szakértők körében nem volt újdonság ez a jelenség, a rajzfilm rajongói egyáltalán nem voltak tudatában a bohóchalak efféle viselkedésének.

14 4493 22 június, 2014 A Víz alatt június 22, 2014

Facebook Comments