Növények és a természet
 • Növények és a természet
 • Növények és a természet
 • Növények és a természet
 • Növények és a természet
Feltöltő:

Növények és a természet

A természet egy olyan külvilág, amelyben minden tárgy, jelenség, folyamat tudatunktól és mindenféle elképzelt feltételezett szellemi tényezőtől függetlenül létezik. Állandó mozgásban, változásban van, időben és térben végtelen. Tulajdonképpen az anyagi világ egésze. Ehhez az állandó mozgáshoz, változáshoz kell alkalmazkodniuk az élőlényeknek. A növényvilágban is megfigyelhetjük, hogy az egyes növények milyen jól tudnak alkalmazkodni fajfenntartásuk érdekében a kialakult természeti adottságokhoz. Gondoljunk például a kaktuszra, amely tüskéket fejleszt, hogy a kevés csapadék nélkül is vizet tudjon elraktározni. Megemlíteném az epifita, fán lakó növényeket, mert föld nélkül képesek életben maradni szerves hulladékokon pl. faleveleken faágakra tekeredő gyökereik segítségével.

A növény minden részének funkciója van életben maradásához. Gyökérzete segítségével kapaszkodik meg a növény a talajban, ezen keresztül szívja fel a szükséges tápanyagot. Levelei többféle funkciót látnak el. Levelein keresztül lélegzik a növény. A levegőből szén-dioxidot, gyökereiből vizet vesz fel, ezek segítségével cukrot állít elő fotoszintetizálása során. A napfényből nyeri a szükséges energiát. Ez a fotoszintézis folyamata. Ha a cukrot előállította, abból visszamarad az oxigén. Ezt a növény kilélegzi. Számunkra, embereknek erre az oxigénre van szükségünk légzésünk közben. Bátran merem állítani, hogy növények nélkül nem lenne élet Földünkön. A növény szára segít abban, hogy a vizet és a tápanyagokat elszállítja a többi részhez, lehetővé teszi levelei számára a fény és a levegő hasznosítását.

A természetben a legtöbb növény virágai segítségével szaporodik. Illatukkal és szépségükkel magukhoz csalogatják a rovarokat, melyek biztosítják a megtermékenyítést, a sikeres beporzás eredményeként fejleszt magokat a növény. Létezik olyan növényfajták is, melyek spórákkal gondoskodnak a faj fenntartásáról. Egyes növények virágporának terjedését a szél segíti eljuttatni egy másik helyre pl. gyermekláncfű… A növények között található olyan egyed is, amely önmegtermékenyítő így semmilyen más fajtabeli egyedre nincs szüksége a szaporodásához. A növények azok az élőlények, amelyek életünket szépségükkel és változatosságukkal egészebbé és szebbé teszik.

33 3754 12 december, 2013 A természetben december 12, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?