Növényi eredetű növényvédő szerek
  • Növényi eredetű növényvédő szerek
Feltöltő:

Növényi eredetű növényvédő szerek

Az elmúlt néhány évtizedben a növényvédelem, illetve a kártevő rovarok elleni védekezés során felhasznált vegyszerekkel szemben támasztott elvárások nagymértékben megváltoztak.  Míg a múlt század derekán a különböző kemikáliák,  így a zoocid karbamátok,  a foszforsav észterek és egyéb mesterséges növényvédő szerek használata volt az elterjedt. Ezek a vegyszerek azonban sokszor, mai ismereteink birtokában már nem alkalmazhatóak széleskörűen a felelősségteljes növényvédelem során. Napjainkra fény derült e szerek környezetkárosító hatására, melyet a nem szelektív hatásmódjuk okozott. Ezek negatív környezet-egészségügyi mellékhatásainak felismerésekor fordult a tudományos kutatások iránya az összehasonlító élettan felé és kereste azokat a speciális biokémiai folyamatokat, amelyek a rovarokra jellemzőek. Ezen speciális élettani folyamatok befolyásolásával ugyanis olyan szelektív hatóanyagok kifejlesztésére nyílik lehetőség, mely csak az adott kártevőre van hatással, az élőhelyen előforduló egyéb fajokat ezzel szemben nem károsítja.

Napjainkban az allelokémikus interakciók a növények és állatok közt az egyik legjobban kutatott téma, többek közt mivel érdekes perspektívát nyújt a növényi eredetű peszticidek fejlesztésében. Az allelokemikáliák egy faj egyedei által termelt olyan anyagok, amelyek befolyásolják egy másik faj egyedeinek viselkedését vagy növekedését. Számos olyan másodlagos növényi anyagcsereterméket fedeztek fel, melyek befolyással lehetnek a rovarok fejlődésére, növekedésére vagy viselkedésére.

A botanikai inszekticidek olyan növényi eredetű anyagok, melyek káros hatást gyakorolnak a rovarokra. Az alkalmazott készítményekkel szemben támasztott alapvető elvárás, hogy melegvérűeken akut módon gyakorlatilag hatástalanok legyenek. Legismertebb képviselőjük az Azadirachta indica Juss. (neem fa) kivonata, mely komoly nemzetközi karriert futott be. Magbelének olaja közvetlenül használható növényvédelmi célra, de gyárilag metanolos levél- és magkivonatokat is készítenek. A készítmények közös jellemzője, hogy melegvérűeken akut módon gyakorlatilag hatástalanok. A fent említett neem fa hatóanyagainak részletes vizsgálata során számtalan triterpenoid és szteroid hatóanyagot sikerült izolálni, melyek bizonyítottan inszekticid hatásúak Coleoptera, Diptera, Heteroptera, Homoptera, Hymenoptera, Orthoptera és Lepidoptera fajokra, emellett akaricid és nematicid hatásuk is kimutatható. Alkalmazásuk után leggyakrabban vedlési és egyéb fejlődési rendellenességek tapasztalhatóak a kártevő rovarokon, mely alkalmassá teszi a neem fa kivonatát, hogy mint botanikai inszekticid, növényvédő szerként alkalmazzák.

29 1752 06 január, 2014 Környezetvédelem január 6, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?