Nyílméregbékák
  • Nyílméregbékák
Feltöltő:

Nyílméregbékák

A nyílméregbékák elnevezés kissé félrevezető lehet, hiszen közvetlen veszélyt nem jelentenek ezek az apró termetű békák. Az elnevezés tehát ilyen szempontból nem helytálló, viszont az elnevezés találó, hiszen a nyílméregbékák őshazájában Közép- és Dél-Amerikában, az esőerdőkben élő indiánok előszeretettel fogdossák őket, hogy testükből a mérget kinyerve nyílhegyeiket bekenjék vele, ezzel megkönnyítve zsákmányaik elejtését.

A nyílméregbékák csoportba sorolt fajok kb. 160-180 fajt foglalnak magukba, melyek 8 különböző nemzetségbe vannak rendszerezve. Parányi élőlények, hiszen vannak köztük 1 cm nagyságú fajok is, de a legnagyobb nyílméregbékák sem haladják meg a 6 cm nagyságot. A kis békák szinte mindegyik faja élénk színben pompázik, ezzel nem a terraristáknak szeretnének kedveskedni, hanem ennél sokkal életszerűbb okból alakítottak ki ilyen feltűnő színezetet, az életben maradásért. Köztudott, hogy a természetben megtalálható nagyon élénk színeket viselő élőlények többsége mérgező mivoltukra szeretné felhívni a figyelmet. Nem rejtőzködik, nem olvad bele teljesen környezetébe, hanem színeivel próbálja a rá leselkedő veszélyt elhárítani. Ez többnyire sikerül, hiszen a természetben élő állatok tudják ezt, és ami túl színes, jobb elkerülni. Ezt mi emberek is tudjuk, de nem kerüljük el ezeket a kis színes állatkákat, hiszen szívesen gondozzuk őket, figyeljük meg mindennapjaikat!

A 8 ismert nyílméregbéka nemzetségből hazánkban kettő igen csak kiemelkedően népszerű a többihez képest, ezek nem mások, mint a Dendrobatida és a Phyllobatida nemzetség, és az ezekbe sorolt nyílméregbékák.

Terráriumuk berendezésekor mindenképpen tájékozódjunk, hogy a kiszemelt nyílméregbéka faj, milyen környezeti feltételeket kíván gondozójától. Általánosságban elmondható róluk, hogy kedvelik a magas páratartalmat, a sok dekorációt és a megfelelő mennyiségű dísznövényeket. A legtöbb nyílméregbéka a talajon él és bóklászik, éli mindennapjait, szaporodik, de van ami szívesen mászik a növényzetre is. Az utóbbi csoport tagjainak terráriuma inkább magasabb legyen. Az optimális átlaghőmérséklet a nappali időszakban 22-25 C˚, éjszaka pedig 16-22 C˚ szükséges. Tehát a nyári forró napok, illetve télen a fűtési szezon alatt gondoskodjunk kedvenc békáink hűvösebb környezetben való neveléséről, hiszen túl meleg levegőn nem érzik túl jól magukat, főleg, ha az nem csak átmeneti, hanem tartós. Nem beszélve arról, hogy a nagy meleg megrövidíti élettartamukat is.

Ha egy fajból több példányunk is van, melyek optimális környezetben, szépen berendezett terráriumban élnek, egymásra találhatnak a különböző ivarú egyedek és szaporodhatnak is. A nemek meghatározása kis odafigyeléssel szemmel láthatólag is megoldható. A kifejlett példányok közül a nőstények valamivel nagyobbak és gömbölyűbbek. A hímek karcsúbbak, rendszerint kisebbek és ujjvégeik szélesebbek. A nyílméregbékák táplálására gyümölcslegyek alkalmasak, mást nem fogyasztanak. A gyümölcslegyeket egészítsük ki számukra megfelelő vitamin- és ásványi anyag készítményekkel.

Nagyon érdekes megfigyelni viselkedésüket, nem csak a szokásos mindennapokat, hanem szaporodásukat is.  Ha egy területen több hímet is elhelyeztünk, előbb-utóbb rivalizálnak majd egymással, ami nem véres kimenetelű. A hímek birkóznak területük megvédéséért, a náluk nagyobb nőstényekért. Több hím együttes tartásakor valóságos birkózó meccsek sorozatát követhetjük nyomon. Ha a hely megvan és a kiszemelt reviert nem háborgatják újabb kihívók, akkor a hím fütyüléssel próbálja a nőstényt területére csábítani. A szaporodás bekövetkezte után, ha az idő eljön a nőstények fajtól- és kondíciótól függően lerakják 1-25 db petéjüket, majd a hím megtermékenyíti azokat. Általában a nyugodt környezetben élő nyílméregbéka pár együtt gondoskodik a peték kikeléséről, azok nedvesen tartásáról, tisztításáról. A többnyire 1-2 hét alatt kikelt ebihalakat rendszerint a hím a hátára veszi és szállítja el őket különféle aprócska pocsolyákba, vizes területekre például kókuszhéjba, broméliák levéltölcsérébe stb. Az ebihalak 1,5-2,5 hónap múlva alakulnak át miniatűr, színes nyílméregbékákká.

A fentiekből kiderül tehát, hogy ezek az aprócska, de annál feltűnőbb színekben pompázó nyílméregbékának nevezett élőlények az ember számára nem is jelentenek közvetlen veszélyt, mégis mutatós és nem utolsó sorban érdekes kis lakótársaink lehetnek. A szépen berendezett környezetük, terráriumuk, pedig minden hozzánk látogató figyelmét felkelti majd.

38 3368 31 december, 2013 Terrarisztika december 31, 2013

Facebook Comments

Ezt láttad már?