Öko fogadalmak 2014-re!
  • Öko fogadalmak 2014-re!
Feltöltő:

Öko fogadalmak 2014-re!

Az új évre sok mindent megfogadhatunk. Kedvesebbek leszünk egymással, kevesebbet költünk, többet mozgunk… de gondolunk-e arra, hogy tetteink milyen befolyással vannak tágabb környezetünkre?

A következő tippek csak apró változtatást jelentenek, de mégis érdemes figyelni rájuk környezetünk és a pénztárcánk érdekében is!

1. Tussal könnyebb!

Tudta, hogy kétszer annyi vizet használunk egy kádban fürdéssel, mintha csak letusolnánk? Míg egy átlagos zuhanyzás alkalmával 70 liter vizet használunk el, ha teletöltjük a kádat, az több, mint 140 liter vizet jelent. Ezért, ha inkább a zuhanyzót választjuk, nem csak környezetbarát döntést hozunk, de a vízszámlánk is alacsonyabb lehet!

2. Szerelem, szerelem… mégis csöpög a csap!

Amikor lehúzzuk a WC-t, 10-12 liter ivóvizet engedünk a csatornába. De azt tudta, hogy szivárgó WC tartály és a csöpögő csap mennyi vizet pocsékol el? Amikor csöpög a csap, akár óránként egy liter vizet is elfolyathatunk, a szivárgó WC tartály pedig akár napi 200 liter vízveszteséget jelenthet! (Ez már nagyjából egy kádban fürdés és egy zuhanyzás vízfogyasztása együtt!) Szóval mégis csak jobban járunk a szereléssel! És ha nagyon zöldek akarunk lenni, a WC-t leöblíthetjük összegyűjtött esővízzel is. Vagy azzal a vízzel, amit felfogtunk a csöpögő csapból…

3. Inkább hazait!

Biztos, hogy okvetlenül muszáj télen is paradicsomot ennünk? Vagy külföldről jön, vagy melegházi. A melegházi terményekről tudjuk, hogy sem ízben, sem illatban nem közelítik meg szabadföldi társaik zamatát, az import termékek meg finomak ugyan, de egyrészt drágák, másrészt rengeteget utaztak. Gondoljunk bele, mennyi benzin, kerozin és olaj fogyott, mire mondjuk ez a bizonyos paradicsom eljutott Törökországból a hazai boltba! De minden évszaknak megvannak a maga hazai finomságai! Például télen rávethetjük magunkat a C-vitaminban gazdag savanyúkáposztára, vagy elővehetjük a nagyi befőttjeit!

4. A WC-re is kocsival?

Általában az első dolog, amivel az új év kezdődik, az szokott lenni, minek mennyivel emelik az árát. A benzin  ára pedig majdnem mindig elhangzik. És az egy dolog, hogy sokba kerül, de a városi csúcsforgalomban sokkal gazdaságtalanabb és környezetszennyezőbb, mintha autópályán használnánk. Amíg újra és újra megállunk, és arra várunk, hogy zöldre váltson a lámpa, szinte folyamatosan járatjuk a motort. Fogy a benzin, és ontjuk a szén-dioxidot. Ha már mindenképpen autóval megyünk, legalább ne egyedül utazzunk, hanem használjuk ki a kocsit!És ha lehet 5 km-nél kisebb távolságra válasszuk a tömegközlekedést!

5. Szatyrom nélkül soha!

Egyszerű, filléres tipp, de megfontolandó! Soha ne induljunk el otthonról tartalék zacskó vagy bevásárlótáska nélkül! Még ha nem is tervezzük, bármikor eszünkbe juthat, hogy igazából valamit még venni akartunk. No de mibe tegyük? Ha van nálunk zacskó, ez nem probléma. Ha nincs, nos bárhol vehetünk újat, de ez megint csak kiadást jelent. Otthon meg gyűlik a sok szatyor, amit előbb-utóbb kidobunk. (És mint tudjuk, nem bomlik le olyan könnyen!) De még ha viszünk is bevásárlótáskát, ijesztő mennyi szemetet veszünk meg csak a különböző csomagolásokkal! Mert ugye fóliázott a zöldség, külön tasak kell a zsemlének, külön az egyéb péksüteménynek, és akkor még ott vannak a gyárilag csomagolt termékek! Ezek egy részét kihagyhatjuk, ha a zöldséget és a gyümölcsöt a piacon vesszük meg. Frissebb, ízesebb, és nincs fölösleges csomagolás! Sőt ha ilyen terveink vannak, 1-2 tojástartót is érdemes megőriznünk, és akkor azt is megspórolhatjuk!

Nos, ez nem is tűnik olyan nagy ördöngösségnek, igaz? Vágjunk bele… mondjuk 2014-ben! Az elején talán nehéznek tűnik majd, de hosszú távon megéri! És ne feledjük, ezekkel a dolgokkal megint tettünk valamit azért, hogy tudatosabban éljünk!

36 1457 09 január, 2014 Környezetvédelem január 9, 2014

Facebook Comments