Ördögmedvék a kihalás szélén
  • Ördögmedvék a kihalás szélén
  • Ördögmedvék a kihalás szélén
Feltöltő:

Ördögmedvék a kihalás szélén

Az ördögmedvéket (ismertebb nevükön: tasmániai ördögök) az amerikai rajzfilmekből is ismerhetjük: ezek a zömök testű, rendkívül erős állkapcsú ragadozók manapság csak az Ausztrália szomszédságában elhelyezkedő Tasmánia szigetén fordulnak elő. Nevüket nem véletlenül kapták: a falánk teremtmények szőröstül-bőröstül falják fel zsákmányukat, hangjuk pedig félelmetes. Ennek ellenére ők jobban félnek tőlünk, mint mi tehetnénk – ugyanis ha megérzik az ember közelségét, az esetek döntő többségében inukba száll a bátorság, és menekülőre fogják a dolgot. A tasmániai ördögöket azonban most a kihalás veszélye fenyegeti.

Az ördögmedvék (Sarcophilus harrisi) állományát egy alattomos rákbetegség tizedeli – a kór jelenléte már a múlt század második fele óta ismert a szakemberek körében. A betegségtől olyan daganatok keletkeznek az állatok pofáján, amiktől nem látnak, és később táplálkozni sem tudnak majd. Bár a kutatók régóta ismerik ezt a fertőt, arra a mai napig nem jöttek rá, miként terjed át a kór egyik példányról a másikra. A megbetegedett állatok daganataiban azonos eredetű sejteket találtak: ebből arra következtettek, hogy nem a tasmániai ördögök saját szöveti hibájáról van szó. Feltételezik, hogy a kór a zsákmány feletti marakodás közben juthat át egyik ragadozóról a másikra. Ha egy ördögmedve megharapja a másik egyedet, a sebbe az állat nyála juttathatja el a fertőzést. Maguk az állatok nem tudnak hatékonyan védekezni a ragály ellen, ugyanis az immunrendszerük úgy ismeri fel a rákos sejteket, mintha azok saját testük sejtjei lennének. Ennek következtében a fertőzéséket hordó sejtek nem lökődnek ki. Akkor mégis hogyan lehetne megállítani a populáció további fogyatkozását?

Az állatvédők szerint a helyi hatóságok nem tesznek eleget a tasmániai ördögök megmentése érdekében. Az elkeseredett zoológusok úgy próbálják megóvni az erszényes ragadozókat, hogy az egészséges példányokat elkülönítik a fertőzöttektől. Az előzetes megfigyelések is a segítségükre vannak: a rendszeres ciklusokban előforduló rákos megbetegedés a gyengébb immunrendszerrel rendelkező ördögmedvékkel végzett, ám mindig akadtak ellenálló egyedek. A legújabb kutatások pedig egy, az emlősök körében szokatlan védekezési mechanizmusra is felhívták a szakértők figyelmét: az újra jelentkező betegség következtében egyre több tasmániai ördög ellik fiatalon. E szokatlan viselkedés ellenére sem túlzottan derűlátók a tudósok: szerintük nagyon kevés az esélye annak, hogy ez a módszer kedvező hatással lenne az ördögmedve-populációk túlélési esélyeire nézve.

Könnyen lehet tehát, hogy a ritka erszényes ragadozók végleges eltűnése már a küszöbön áll?

26 3508 11 június, 2014 Végveszélyben június 11, 2014

Facebook Comments