Óriás őskori nyolclábú maradványaira bukkantak
  • Óriás őskori nyolclábú maradványaira bukkantak
Feltöltő:

Óriás őskori nyolclábú maradványaira bukkantak

Pókiszonyosoknak eddig, és ne tovább!

Sokakat kiráz a hideg a pókok látványától vagy azok puszta említésétől is; megmagyarázhatatlan vagy valós okok miatt, de számos ember szenved arachnofóbiában. Számukra egyáltalán nem jelent jó hírt az, hogy a nyolclábú vadászok ősi rokonai utódaiknál is sokkal nagyobbra nőttek.

A kincset érő fosszíliára (a csontos vázzal nem rendelkező állatok leletei valóban nagy értékkel bírnak) még 2011-ben bukkant rá a Paul Seldon vezette kutatócsoport. A hatalmas pók maradványát Belső-Mongólia területén (Daohugou Biota) találták meg, középső jura rétegekben. Az új fajnak a Nephila jurassica nevet adták. A megkövesedett példány egy nőstény volt. 2013 decemberében ugyanerről a területről egy hím pók maradványa került elő. A későbbi kutatások során kiderült, hogy a két ízeltlábú egyazon fajhoz tartozott: így átkeresztelték a pókot Mongolorachne jurassica-nak, emellett új családot is létrehoztak számukra (Mongolarachnidae).

Az őskori nyolclábúak a Nephila-pókok (ritkán arany hálószövő pókoknak nevezik őket) közé tartoznak: ezen csoport képviselői Földünk legnagyobb pókjai közé tartoznak, és leginkább a trópusokon fordulnak elő. Jellegzetességeiket megőrizték az évmilliók folyamán: kicsi testükhöz hosszú, pálcikavékony lábak tartoznak. A méretbeli különbségek is szembeötlők ezeknél a pókoknál – a nőstények ugyanis sokkal nagyobbra nőnek a hím egyedeknél. A Mongóliában talált nőstény testhossza 5 cm volt, melyből 15 centiméteres lábak indultak ki.

Akiket nem rémisztett el a Mongolorachne termete, az vessen egy pillantást a nála sokkal korábban (százmillió évekkel ezelőtt) élt ízeltlábúak méretére: a karbon erdeinek aljzatában több méteres, leginkább százlábúakra emlékeztető élőlények kutattak táplálék után, a levegőben pedig az óriás Meganeura szitakötők vadásztak – szárnyfesztávolságuk akár az egy métert is elérhette.

14 3372 21 június, 2014 A Világban június 21, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?