Otthonunk harmóniája
  • Otthonunk harmóniája
Feltöltő:

Otthonunk harmóniája

Otthonunk nagyon fontos része életünknek. Innen indulunk a napi teendők megoldása elé és ide térünk vissza egy nehéz és fárasztó nap után pihenni és regenerálódni, úgy is mondhatni, hogy ’feltöltődni’.

Lakásunkba lépve az előszobának nagy szerepe van a fogadtatásban, ezért törekedjünk arra, hogy már itt nyugalom fogadjon bennünket. Innen általában a nappali helyisége vár minket. Ha lehetőségünk van rá, sok zöldet telepítsünk nappalinkba, hogy a természet mindig szem előtt legyen. Bútoraink is a kényelmet szolgálják. Ebben a helyiségben tartózkodunk szinte a legtöbbet és a kikapcsolódás is itt vár ránk. Ne legyen túlzsúfolt lakásunk egyik helyisége sem, mert ez nyomasztóan hathat ránk. A konyhában adhatjuk át magunkat a gasztronómiai élvezeteknek és szervezetünk kellő táplálásának. A vitaminok fogyasztását szem előtt tartva érdemes ide is becsempészni a természetet és ablakunkba telepíteni egy kis fűszerkertet. A falak színét is úgy válasszuk meg, hogy a melegség hatását árasszák. Egészségünk alapja a nyugodt és pihentető alvás, melyek helyszíne a hálószoba. Fontos, hogy matracunk kényelmes legyen és minden reggel pihenten ébredjünk.

Egy 2013 július 30.-i kutatás szerint, amit Angliában végeztek egy szállodalánc bevonásával rávilágítottak, hogy hálószobánk színe kihat alvásunkra. Különböző színekre festették a szállodai szobákat, hogy a kutatásban résztvevők alvási reakcióit megfigyeljék, amit tovább folytattak otthonukban is. A kék árnyalatú szobákban az alvás és az ébredés is kellemes volt, sőt még a házas élet is harmonikusabbá vált. A zöldre vagy sárgára festett hálószoba azoknak ideális, akik felriadnak álmukból és nehezen alszanak vissza. Napjainkban az egyik legdivatosabb szín a lila, de a nyugodt alvás érdekében ez a szín kerülendő, ingerli az agyat és nem tudunk megfelelően ’kikapcsolni’. A méregzöld, a sötétbarna és a sötétszürke színek lehangolttá tehetik azokat, akik fokozottan érzékenyek a környezetből érkező hatásokra. A meleg színárnyalatú hálószobákban a párok intenzívebb szexuális életet élnek, ezek a narancssárga, nap-sárga, tejeskávé és a karamell színek. Itt kerülendő a tűzpiros, mert az élénk lilához hasonlóan ez a szín is zaklatottságot okozhat. Az általában megszokott fehér szín nincs szervezetünkre semmiféle hatással, bátran variálható a különböző színekkel és kiegészítőkkel, csak arra kell ügyelni, hogy az intenzív fehér felerősítheti a fényeket, ami megzavarhatja a pihentető alvást, jó megoldás lehet ennek kiküszöbölésére a tört-fehér színárnyalat választása.

39 1289 08 január, 2014 Dekor ötletek január 8, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?