Papagáj a családban
  • Papagáj a családban
  • Papagáj a családban
  • Papagáj a családban
Feltöltő:

Papagáj a családban

A papagájokról mindenkinek eszébe juthat egy régi gyermekkori emlék, egy természetfilm vagy a közeli hozzátartozó papagája. Legtöbben azt gondolják, hogy a papagáj egy kedves szeretgetni való teremtmény, hasonlóan a kis kutyákhoz vagy éppen a kis cicákhoz. Alapjában véve a papagáj egy vadállat, kevesebb idő állt rendelkezésére, hogy házi kis kedvencek legyenek belőlük, mint például a kutyának, amit már több ezer éve háziasítottak! Természetesen senki kedvét nem szeretnénk szegni, aki papagájgondozásra kívánja adni a fejét, csak tisztába szeretnénk tenni a dolgokat. Ha megtekintenek egy apróhirdetős portált, találkozhatnak eladó közepes vagy nagy-papagájokkal, ez nem ok nélkül történik. Sok esetben fel is van tüntetve, hogy az illető az időhiányt jelöli meg elsődleges oknak. Persze, ha a madár túl hangos, azt biztosan nem írja meg, hiszen kinek kéne egy ’használt’ zajos madár. Ha mindenképpen papagájt szeretnénk, és először szerzünk környezetünkbe egy ilyen állatot, ajánlott kisebb termetű fajokkal kezdeni például hullámos papagájjal. A hullámos papagáj is nagyon okos, sok törődés mellett nagyon szelíddé válhat. Ha megvan a kellő tapasztalat jöhetnek a közepes, illetve nagyméretű papagájok örökbe fogadása. A nagyobb papagájok beszerzése nem csak pillanatnyi szeszélynek kell lenni! Hiszen a közepes méretűek 5-20 évet élhetnek, a nagy-papagájok között a 100 év sem egyedi eset! Tehát nagyon meg kell gondolunk beszerzés előtt melyik fajnak tudjuk biztosítani az életfeltételeket.

A madár számára a szabadság egy alapvető életérzés, amit semmilyen kézzel nevelés, emberszeretet nem kárpótol. Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt, mielőtt közepes vagy nagy papagájt vásárolunk! Nagy területet kell biztosítani számukra, akár egy szobát, különösen a trópusi hidegre érzékeny pl. ara papagájok számára. A helynek olyan papagáj biztosnak kell lennie, hogy az állatok ne tudják erős csőrükkel pillanatok alatt bedarálni, kárt tenni benne. A rosszul megépített voliert hamar tönkreteszik, akár meg is szökhetnek. A nagyobb papagájok rengeteg törődést igényelnek, nem elegendő bezárni őket egy kalitkába, rendszeres foglakozást kívánnak. A közepes vagy nagyobb papagájoknál az unalom és fásultság egyik jele a tolltépés! A szűk élettért következtében beállt depresszió miatt alakulhat ki. Tehát a nagy papagájok nem valók egyszerű otthoni életközösségben, vagy csak abban az esetben, ha valakinek napi több órás elfoglaltság sem okoz megterhelő feladatot, amit kedvenceivel tölthet. A másik gyakori probléma, hogy sokan szín alapján választják ki kedvenc papagájukat! Előtte célszerű érdeklődni, mert sok papagáj szeret rikácsolni vagy hangosan károgni! Ezt pedig sem a tulajdonos nem viseli el hosszú távon, sem a szomszédok. Sok esetben volt már pereskedés, egy-egy zajos madár miatt, amit a nem papagájbarát szomszéd rossz füllel hallott! Tehát a nagy papagáj egyáltalán nem való lakás-kedvencnek, illetve a közepes méretű papagájok közül sem mind ajánlott!

Összegezve a papagájok helyigényesek, még akkor is, ha rendszeren ki vannak engedve a lakásban. Aki papagájkedvelő érje be a szobában is nagyon jól nevelhető, szinte hangtalan Katalin papagájokkal stb. és a nagyobb méretű társait csodálja meg különféle rendezvényeken, állatkertekben, ahol igazán jól érzik magukat és önmaguk lehetnek…

40 4443 02 január, 2014 Madarak, Papagájok január 2, 2014

Facebook Comments