Pozsgás növények szaporítása
  • Pozsgás növények szaporítása
Feltöltő:

Pozsgás növények szaporítása

A pozsgás növények csoportjába a legtöbb kemény, megvastagodott levelekkel rendelkező növényt besorolhatjuk. A különféle nemzetségek, azokba tartozó fajok szaporítása eltérő lehet. Nagyobb mennyiségben magról való szaporítás az eredményes, de otthoni körülmények között kisebb darabszám eléréséhez a dugványozás lehet a megfelelő megoldás, amelyik növényfaj ezt megengedi. Az ismert és népszerű nemzetségek többsége levéldugványozással könnyen szaporítható, például Crassula, Sedum, Kalanchoe…

Levéldugványt bármikor szedhetünk egészséges, optimális környezetben nevelkedett kedvenc pozsgás növényünkről vagy az áthelyezés, gondozás közben letört leveleket bármikor elültethetjük homok, tőzeges virágföld 1 :3 arányú keverékébe. Fertőzésektől mentes, steril homokot használjunk, hogy a kórokozók ne betegítsék meg a frissen szedett dugványokat. Ha megvagyunk a megfelelő föld kiválasztásával cserepezzük ki a levéldugványokat vagy tegyük tálba, amelyik nekünk szimpatikusabb és jobban kéznél van. A frissen szedett vagy letört dugványokat ne ültessük el rögtön! Ez nagyon fontos, hiszen a frissen szedett levéldugvány még nedvezik, könnyen rothadásnak indulhat a frissen elültetett állapotban! Várjunk vele 1,2,3 vagy akár 4-5 napot is attól függően, hogy a levéldugvány mérete mekkora. Minél nagyobb, ajánlott annál több napot várni ültetésük előtt. A pici méretű levéldugványokkal 1-2 napnál többet ne várjunk, nehogy túl sok nedvességet párologtassanak ki magukból.

A kisebb levelű növények dugványait egész egyszerűen tehetjük a föld tetejére is, maguktól szépen begyökeresednek majd. A nagyobb leveleket pedig 45˚-os szögben eldöntve dugjuk bele 0,5-1,5 cm mélységig a levél hosszúságától függően. Öntözni mérsékelten szabad csak. Jobb megoldás lehet locsolás helyett a kézi permetező segítségével történő nedvesítés. Ennek több előnye közül az egyik legfontosabb az, hogy spriccelés közben a növényt nem mossuk ki a homokkal kevert virágföldből, továbbá nem iszaposítjuk el nagyon az ültető közegét. A túlzott öntözés következtében biztosan rothadásnak indulnak a dugványok. Ezért ajánlatos annyit várni az újabb permetezéssel, míg a föld felszíne már kiszáradt.

A frissen ültetett pozsgás növény dugványait célszerű világos, de közvetlen napfénytől mentes helyre tenni. Továbbá jót tesz a levegősebb környezet. Teljesen ne zárjuk le azt a cserepet, edényt, amibe pozsgás növény levéldugványát helyezzük. Ha mégis, akkor naponta többször szellőztessük vagy hagyjuk levegőzni néhány órát. Tápoldatozni ebben az időben a dugványokat nem szükséges!

Ha a fent említett tippeket betartjuk, biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb a levelek gyökeret eresztenek, melyhez viszonylag sok időre lehet szükség fajtól függően, tehát legyünk türelmesek! A siker akkor garantált, ha a levelek tövéből aprócska növényeket vélünk felfedezni, ez akkor lehetséges, ha a dugványok gyökeret eresztenek, melyet új hajtások fejlődése követ. Fülledt helyen, túlzott öntözés következtében a siker nagy valószínűséggel elmarad, ezt a rothadásnak indult dugványok jelzik. Ha ilyet látunk és csoportosan ültettük el azokat, rögtön szedjük ki az egészségesek közül a beteg dugványokat, nehogy a betegség átterjedjen a még ép levelekre is. A megerősödött dugványokat kiültethetjük külön-külön cserepekbe, ha csoportosan szaporítottuk őket. Ha már külön cserepekben történt a dugványozás, erre külön nem lesz szükség. Tápoldatozni csak a megerősödött fejlettebb növényeket szabad, kaktuszoknak készített speciális oldattal. Első néhány alkalommal a csomagoláson feltüntetett mennyiség felét adagoljuk. Néhány alkalommal történő tápoldatozás után térjünk a teljes előírt adagolásra.

Eredményes szaporítást követően igazi kis pozsgás kerttel büszkélkedhetünk, melyekből néhány egyedet akár el is ajándékozhatunk vagy cserélhetünk kedves ismerőseinkkel.

9 4284 01 december, 2014 A szobában december 1, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?