Sivatagi környezet
  • Sivatagi környezet
  • Sivatagi környezet
  • Sivatagi környezet
Feltöltő:

Sivatagi környezet

A sivatagi terület eléggé barátságtalan környezetet biztosít az ott lakó élőlények számára. A végeláthatatlan sivár, sík, esetleg dombokkal, hegységekkel tarkított táj nem éppen csábító élőhely. A nappalok forrók, nem ritka az 50 C˚ körüli hőmérséklet, az éjszakák pedig hidegek, gyakori a fagypont közeli, illetve a fagypont alatti hőmérséklet. Tehát az ott lakó élőlényeknek nem csak a forrósággal, de a hűvösebb hőmérséklettel is meg kell küzdeniük. A nagy hőmérséklet ingadozáson túl gyakoriak az erős szelek, illetve a homokviharok. Tehát nem éppen paradicsomi környezet a végeláthatatlan kopár sivatag. A növény- és állatvilág ennek ellenére itt is megmutatkozik. Vannak olyan ellenálló növényfajok és szívós állatok, melyek képesek legyűrni a barátságtalan életfeltételeket is. A növényzet nem burjánzik, tehát csak nyomokban lehet fellelni egyes kavicsnövény telepeket, illetve olyan egynyári növényeket, melyek szezon jelleggel láthatók az esősebb időszakban. Az előbb említett kavicsnövények, kisebb pozsgás fajok a hobbi növénykedvelők körében is nagyon népszerűek, különösen a pozsgás gyűjtemények darabjaként elterjedtek. Különlegesen megvastagodott formájuk, kis méretűk igazi kedvencé teszi őket a gyűjtők körében, hiszen kis helyen is elférnek, nem igényelnek túl sok törődést és a jól gondozott egyedek hatalmas virágokkal örvendeztetik meg gondozójukat.

A sivatagi környezethez alkalmazkodott állatok között találkozhatunk rovarokkal, kígyókkal és kisebb-nagyobb emlősökkel egyaránt. A nem túl közkedvelt csörgőkígyó a homokba ássa magát, onnan les zsákmányára, ha arra téved egy apró rovar vagy egy kisebb rágcsáló azonnal ráveti magát.

Bármilyen élőlényről is legyen szó a sivatagi környezet nem éppen a legideálisabb hely, bár az ilyen területeken otthonosan mozgó élőlények számára ez jelenti a megszokott tökéletességet.

29 3672 03 január, 2014 A Vadonban január 3, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?