Süntanrek
  • Süntanrek
Feltöltő:

Süntanrek

A süntanrek (Echinops telfairi) a tanrekek családjába tartozó kistestű emlős. A kizárólag Madagaszkár szigetének déli részén élő különleges, sün-szerű lények az elmúlt néhány évben hazánkban is kedvelt háziállattá váltak. Természetes élőhelyükön a trópusi-szubtrópusi klímát kedvelik, leginkább a helyi száraz, füves szavannákon, bokros területeken, száraz erdőségekben megtalálhatóak.
Nevéhez méltóan az állat testének legnagyobb részét a sünökénél rövidebb és kevésbé hegyes tüskék borítják, pofáját és hasát kivéve. A tüskék hegye fekete, tövük felé világosodnak. Színe barnás, de a színváltozatai a feketétől a halvány sárgáig terjedhetnek. Az aprócska rágcsáló mintegy arasznyi (13-17 cm) és megközelítőleg 100-200 grammot nyom. Farka rövid, csökevényes, végtagjai mérsékelten hosszúak, fülük kiemelkedik a koponyából. A sünökhöz való hasonlóságukat fokozza, hogy veszély esetén a süntanrekek is összegömbölyödnek, és fújtató hangokat adnak ki, akárcsak az európai sünök.
A nőstények vemhességi ideje 2 hónap, általában 2-10 utódot hoz világra, melyet 5 pár emlőjéből szoptat egy hónapon át. Az ivarérettséget a hímek 8 hónaposan, a nőstények valamivel később, egy éves koruk környékén érik el. Élettartamuk fogságban akár a 13 évet is elérheti!
Mivel elsősorban rovarevők, a hobbiállatként tartott tanrekek táplálékát javarészt rovarokból állítsuk össze, így adhatunk lisztkukacot, tücsköt, szöcskét. Emellett azonban adjunk gyümölcsöt is kedvencünknek, almát, banánt, idénygyümölcsöket gyakran, valamint fehérje forrásként túrót, tojást, esetleg főtt csirkehúst. Időnként jó minőségű macskatáppal is megkínálhatjuk az állatot, és ügyeljünk rá, hogy mindig legyen előtte friss víz!
Az ideális ketrec egy tanrek számára legalább 50×100 cm alapterületű, jól szellőző, és elég magas ahhoz, hogy mászóhelyeket is kialakíthassunk benne. A tanrekek szeretnek fára mászni, csüngeni, ezért mindenképp helyezzünk be számukra néhány ágat. Melegkedvelők, így a terrárium hőmérsékletét tartsuk 25-30 °C-on. A terrárium aljzatául jó minőségű, pormentes forgácsot válasszunk, az alomtálcába macskaalmot helyezzünk, valamint egy külön tálcába rakhatunk be csincsilla homokot is, hogy porfürdőt vehessenek benne.
A téli hónapokat az állatok passzivitásban, részleges téli álomban töltik. Október-novembertől kezdve 4-6 hónapon át idejük legnagyobb részét alvással töltik. Ilyenkor anyagcseréjük, szívműködésük lassul, testhőmérsékletük csökken, nem mozognak, és igen ritkán táplálkoznak. Ugyanakkor ebben az időszakban is feltétlenül szükséges, hogy éhüket és szomjukat ki tudják elégíteni, amikor rövid időre felébrednek, így mindenképpen biztosítsunk nekik friss vizet és száraztápot akkor is, ha nem látjuk mozogni hosszú ideje kedvencünket. Természetesen ebben az időszakban felébreszteni, zaklatni nem szabad a tanrekeket, így biztosítsunk nekik kellő nyugalmat!

18 5403 11 augusztus, 2014 Rágcsálók, Kisemlősök augusztus 11, 2014

Facebook Comments