A szakállas agáma
  • A szakállas agáma
  • A szakállas agáma
  • A szakállas agáma
Feltöltő:

A szakállas agáma

A hüllők osztályába tartozó agámák családja mintegy 400 fajt számlál, közéjük tartozik a szakállas agáma is. Az agámák főleg Közép-, Dél-, és Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában, valamint Afrikában élnek, Európában csak a csillagos agáma lelhető fel, amely a görög szigeteken él. A szakállas agáma Ausztráliából származik, természetes élőhelyén a száraz, füves pusztaságot, illetve félsivatagi körülményeket kedveli.

A kifejlett állatok 45-50 cm hosszúra nőhetnek. Testük enyhén lapított, melyhez képest háromszögletű fejük széles és robusztus, rajta kinövések, tüskék találhatóak, amelyek miatt szakállas vagy tüskés agámának is nevezik őket. A szakállas agáma felfokozott izgalmi állapotában a torkán a szakállát erőteljesen kifeszíti, a száját pedig szélesre tátja, közben teste felfújódik, oldalsó tüskéi kimerednek.

A szakállas agámák nemét leghamarabb 4-5 hónapos korukban le­het meghatározni, de gyakorlat híján akkor is nehézkesen, a farok tőnél található dudorok formája alapján. Idősebb korban a jellegzetes viselkedési mintázatok is támpontot adhatnak: a nőstény agáma mellső  lábával körkörös mozdulatokat, illetve úgynevezett “integető” mozgást végez, míg a hím bólogató mozdulatokat produkál . Árulkodó emellett az ivarérett hímek robusztusabb testalkata és befeketedő torkuk is.

Az agámát beszerezhetjük kisállat kereskedésben, vagy közvetlenül a tenyésztőtől is. Arra ügyeljünk, hogy 6 hetesnél fiatalabb, 15 cm-nél kisebb állatot nem érdemes vásárolni, mert ezek a példányok még nagyon érzékenyek. A fiatal állatok nagyon kényesek a hőmérséklet változására és a szállításra, és kezdetben igen nagy étvágyúak, tartásuk így sok odafigyeléssel jár.  Különböző korú, méretben igen eltérő állatokat ne tartsunk együtt, a nagyok megtámadhatják a kicsiket.

Az agámákat különböző életkorban eltérően kell etetni. A bébiket, kb. 4 hónapos korukig naponta háromszor kell etetni kisméretű tücskökkel. A 20 cm-nél nagyobb állatok már lisztkukacot is kaphatnak, őket naponta kétszer etessük. A felnőtt állatokat elegendő naponta egyszer etetni élő állattal, ez lehet nagyobb tücsök, lisztkukac, gyászbogár lárva, selyemhernyó, csótány. Minden életkorban adjunk az állatoknak zöldtakarmányt is, ezt egyre szívesebben fogyasztják majd, ahogy korosodnak. Zöldségek, gyümölcsök, leveles zöldek egyaránt adhatóak, törekedjünk a változatosságra az etetések során, valamint kerüljük a savas gyümölcsöket, mint a citrom és a narancs! Az állatoknak szükségük van a napi itatásra, ugyanakkor a legtöbb fogságban tartott példány nem iszik magától az itatóból. Ezért már kis koruktól fogva szoktassuk őket hozzá a szemcseppentővel végzett, cseppenkénti itatásra, mely műveletet naponta végezzük! Emellett szükséges a terrárium rendszeres, naponkénti párásítása is.

A terrárium kialakításánál ügyeljünk rá, hogy annak mérete több állat esetén legyen minimálisan 120x60x60 cm. A terrárium talaja lehet föld és mészgrit keveréke, valamint mészkő por is. Ez utóbbit az állatok nyalogathatják is, így pótolva ásványi anyag szükségletüket. Helyezzünk a terráriumba köveket és vastagabb ágakat, ezek nem csak dekorációul, de árnyékos búvóhelyként is szolgálnak. A megfelelő fénycsövek kiválasztása is fontos, nem csak a megvilágításra, de az ideális hőmérséklet megteremtésére is.  Választhatunk hő-termelő lámpákat, ez esetben figyeljünk rá, hogy az állatok ne kerülhessenek túl közel hozzájuk, az égési sérüléseket elkerülendő.  A másik megvilágítási lehetőséget az UV termelő fénycsövek nyújtják, melyek biztosítják az állatok számára az egészséges csontozat kialakításához szükséges D3 vitamint. Az ideális hőmérséklet az agámák számára 28-35 °C, éjjel 20-22 °C. A terrárium fűtését megoldhatjuk fűthető sziklákkal, illetve padlófűtéssel, melyet kialakíthatunk az aljzatban végigvezetett fűtőcsövekből, illetve a terrárium aljára ragasztott fűtőlapból. Az agámák szeretnek sütkérezni, ezért alakítsunk ki erre is alkalmas területeket, ahol a hőmérséklet 35 °C felett van, de ügyeljünk rá, hogy ne süssük meg az állatot, legyen lehetősége hűvösebb helyre is visszahúzódni.

29 7946 10 június, 2014 Terrarisztika június 10, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?