Szaúd-Arábia első dinoszauruszai
  • Szaúd-Arábia első dinoszauruszai
  • Szaúd-Arábia első dinoszauruszai
Feltöltő:

Szaúd-Arábia első dinoszauruszai

Értékes leleteket rejtett a forró sivatagi homok!

 

A paleontológusok munkája egyáltalán nem könnyű, s a bajokat csak tetézi, ha az ásatások egy olyan szélsőséges helyszínen folynak, mint például egy sivatag. Ám hiába a tikkasztó hőség, a kitartó munka ezúttal is meghozta gyümölcsét. Szaúd-Arábia is csatlakozott azon országok táborához, melynek területén dinoszaurusz-maradványokra bukkantak.

A Museum Victoria, az Uppsala University, a Monash University és a Saudi Geological Survey munkatársai kezdték meg a kutatásokat. A dinoszauruszok maradványai nagyon ritkák az Arab-félszigeten, így nem csoda, hogy a kutatók nagyon megörültek az első csontoknak. „Dinoszauruszoktól származó fosszíliákat csak kevés alkalommal találtak az Arab-félszigeten; ha voltak is ilyenek, azok elég töredékes állapotukban kerültek elő. A mostani felfedezés épp ezért ilyen izgalmas, hiszen nemcsak ép leletanyagra bukkantunk, hanem rendszertanilag is be tudjuk sorolni a csontok egykori gazdáit.” – fogalmazott Dr. Benjamin Kear, a svéd Uppsala University kutatója. Az őslénykutatók csoportja a Vörös-tenger északnyugati partvidékén fedezte fel a maradványokat.

Az itt talált őshüllők mintegy 72 millió évvel ezelőtt népesíthették be a vidéket. A terület ekkor egy trópusi partszegély lehetett, s az Arab-félsziget legnagyobb részét még víz borította. Az egyik dinoszaurusz az abeliszauruszok családjába tartozott; nem számított hatalmasnak a maga 6 méteres testhosszával. Az abeliszauruszok ragadozók voltak, és viszonylag hosszú nyakkal, rövid, de magas koponyával, valamint aprócska mellső végtagokkal rendelkeztek, melyek még a híres-hírhedt Tyrannosaurus rex-énél is rövidebbek voltak. Híresebb képviselőik a madagaszkári Majungasaurus (régebben Majungatholus) és a dél-amerikai Carnotaurus. A húsevő dinoszaurusz egy nála sokkal termetesebb, ám vegetáriánus életmódot folytató őshüllővel osztotta meg életterét. Szomszédja egy közel 20 méteres titanoszaurusz volt. A titanoszauruszok tipikus hosszú nyakú növényevő dinoszauruszok, azzal a különbséggel, hogy testüket sok, kisméretű csontos kinövés és dudor is védelmezte. Közülük kerültek ki a Földön valaha élt legnagyobb élőlények is.

Számos sivatagi lelőhely vált híressé az őslénykutatók körében: Marokkóban találták meg a hátvitorlás Spinosaurus fosszilis maradványait (talán a Jurassic Park harmadik részéből lehet számunkra ismerős), melyet az egyik leghatalmasabb szárazföldi ragadozónak tartanak; emellett a mongóliai Góbi-sivatagból kerültek elő az első, megkövesedett dinoszaurusz-tojások is. Így nincs kizárva, hogy a közeljövőben Szaúd-Arábia is a paleontológusok földi paradicsomává válhat.

3 3431 22 december, 2014 A Világban december 22, 2014

Facebook Comments

Ezt láttad már?